Fikonträdet Motståndskommunitet i Hammarkullen, Kairo & Falköping

Fikonträdet är en ekumenisk kommunitet inriktad på civil olydnad, ickevåldsträning och gästfrihet. Vi är öppna för människor av alla religioner eller utan religion. Vi har vår bas i Hammarkullen, Falköping och Kairo. Och vi är en del av Catholic Worker kommuniteterna, plogbillsrörelsen och ekumeniakyrkan Rosa Huset i Lövgärdet.


Hopp & Motstånd

30 juli – 3 augusti 2021

Välkommen på badsemester och träning i civilkurage, ickevåld och fredskultur!

Anmälan

Retreaten kombinerar badsemester och kurser. Varje dag är det gott om tid för avkoppling, bad och promenader i gemenskap eller för dig själv. Se upplägget i schemat.

Under kurserna övar vi metoder för civilkurage, ickevåld och fredskultur. Det kan vara praktiska verktyg för att ingripa vid förtryck och våld i bostadsområdet, arbetsplatsen och globalt politiskt våld.

Till Hopp & Motstånds webbsida

SAMARBETE & PULS

Hopp & Motstånd är ett möte mellan olika organisationer för utbyte kring träning, civilkurage och ickevåld.

Kursgården tagen från vindskydd och grillplats

Hopp & Motstånd skapades på åttiotalet som en mötesplats för ickevåld samt för träning i civilkurage, ickevåld och civil olydnad. Sedan 2018 återkommer Hopp & Motstånd i augusti varje år.

Organisationer bakom Hopp & Motstånd är Vardagens civilkurage riksorganisation, Fredens hus Göteborg, Front mot slaveri, Hopp i rörelse, Motståndskommuniteten Fikonträdet, Plogbillsgruppen Saab Microwave blivande plogbill, Svenska freds Göteborg, Medborgarrådet Mika i Extinction Rebellion Malmö-Göteborg, Vardagens civilkurage Göteborg, Vardagens civilkurage Malmö.


Lisa och Andreas bygger hus i trädgården med tre kvinnor från Rumänien som arbetar som tiggare

Under 2017-2018 har Andreas och Lisa byggt ett hus för tre kvinnor som bott med oss i en husvagn under flera år. Lisa och Andreas har med sina barn också besökt kvinnornas andra hem i Rumänien.


Fikonträdet ger fristad till familjen Pillati

Vi i Fikonträdet har 16 december 2012 beslutat att ge Iledin, Edlira och Reno Pillati fristad här hos oss, vi har alltså gett dem uppehållstillstånd. Samtidigt vill vi inspirera andra organisationer att också ge dem uppehållstillstånd. Läs mer.

Även Svenska Staten ger familjen Pillati fristad

Även vår systerförening Svenska Staten ger Edlira Pillati uppehehållstillstånd. Beslut togs augusti 2014. Och senare har även hennes man och son fått uppehållstillstånd från systerföreningen i Stockholm.


Kontakta Fikonträdet:

Lisa Gerenmark 0704-57 91 38
lisa.gerenmark (snabel-a) gmail.com

Per Herngren 070-88 77 211
plogbill (snabel-a) gmail.com

Följ Fikonträdet på facebook

www.facebook.com/Fikontradet


Välkommen till Hammarkullen

Fredagar Soppkök med demokratisk gudstjänst: kl 11:30 i Mariakyrkan, Bredfjällsgatan 1, Hammarkullen.

Onsdagar jämna veckor. Matlag och mässa med kommuniteten Oikos i Mariakyrkan.

Göteborg

St Johanneskyrkan (nära Masthuggstorget) kallas också gatans kyrka. Där serveras fika och lunch vardagar 9:30-16. Här umgås burksamlare, missbrukare, konstnärer, musiker, akademiker, författare som vill ge och ha en stödjande gemenskap. Här skriver Per Herngren dessutom på nya böcker.


Systerkommuniteter & kollektiv i Hammarkullen

Flera kollektiv, kommuniteter och familjer i Hammarkullen bildar molekyl med varandra. I en molekyl verkar inte delarna som atomer (individer) eller totaliteter (helheter), kopplingarna ändrar varandras egenskaper. Här är ett par av dessa kollektiv:

Oikos

KommunitetenOikos är en vardagsnära gemenskap som tillsammans vill lära sig att älska. Oikos har flera lägenheter på Bredfjällsgatan och Sandeslätt, och har öppna matlag.

Oikos är grekiska och betyder hushåll, familj, hus. I NT används ordet bland annat om den kristna församlingen. Men här är det fortfarande lite ovanligt att organisera församlingarna genom kommunitets-hushåll.

Fredsbrigaderna

Några som har varit ickevåldslivvakter i Guatemala och Sri Lanka har bildat kollektiv på Blomstigen. Flera där arbetar dessutom med att bygga rättvisa och gemenskap i Hammarkullen.


Välkommen till ny plogbillsgrupp

För dig som öppet och ickevåldsligt vill avrusta vapen med hammare. Arrangör: Plogbillsgruppen Dansa & Sjung.
Mejl: plogbill (snabel-a) gmail.com.
Mobil: 070-88 77 211


Tre gripna av polis på pingstgudstjänst!

pingstsöndagen 27 maj 2012
En pastor, en gudstjänstvärd och en församlingsmedlem fängslades i polisbussen medan pingstgudstjänsten pågick på SAAB Microwave, 27 maj 2012. Fikonträdet var med och arrangerade.

Fler bilder från pingstmässan


Välkommen att flytta med i Fikonträdet
eller arbeta med oss!

Fikonträdet – En Jona House kommunitet för motstånd och ickevåld i Hammarkullen

Fikonträdet är en ekumenisk kommunitet inriktad på ickevåldsmotstånd och gästfrihet. Vi är öppna för människor av alla religioner eller utan religion.

Fikonträdet startades 2000 av Annika Spalde för att i Hammarkullen forma en gemenskap i Jona House och Catholic Worker rörelsens anda. Vi välkomnar därför människor att ingå i kommuniteten. Antingen delar du bostad med någon av oss, eller så bor du i egen lägenhet. Även du som bor längre ifrån är naturligtvis välkommen att delta i arbete, bön och gemenskap på det sätt som du kan och vill.

Vi önskar skapa en gemenskap som är öppen för människor som har behov av vår gästfrihet. Kommuniteten arbetar bland annat socialt i Hammarkullen och med plogbillsaktioner och civil olydnad mot krig och vapenhandel.

Fikonträdet är formellt kopplat till Pax Svenska Freds Göteborg,Kristna Freds Smeder samt Lövgärdets Missionskyrka: Rosa Huset. Vi samarbetar även med plogbillsrörelsen, Mariakyrkan i Hammarkullen(Missionskyrkan, Svenska Kyrkan), Oikos och Hela Människan RIA Angered. Du är välkommen att utforma nya projekt och skapa nya kontakter.

Rörelse för ickevåld och solidaritet

Catholic Worker rörelsen har sina rötter i kristendomen, anarkismen och pacifismen. Pacifismen kopplades tidigt till det mer aktiva ickevåldet i Gandhis anda. Den kristna anarkism som rörelsens pionjärer lanserade byggde på en praktik där vinst och privat egendom sågs som synd och egendomen delades istället med de fattiga. Anarkismen kan också tolkas som en kritik av makt. Makt är problematiskt i sig, den korrumperar och behöver roteras och delas. Under de senaste decennierna har rörelsen också deltagit i arbetet med att utveckla feminism, koppla sig till protestantiska kyrkor och varit en viktig del av fristadsrörelsen och plogbillsrörelsen.

Grunden för rörelsens liv är gemenskap, gästfrihet, socialt arbete och ickevåldsmotstånd. Varje kommunitet (den lokala gemenskapen) är självständig och utformar sitt arbete efter det samhälle den befinner sig i. De som bor i själva kommuniteten delar vardagslivet med varandra, har gemensam egendom och arbetar på olika sätt för ett bättre samhälle, med utgångspunkt i evangeliet.


Fikonträdet och plogbillar avrustar krigsradar inne på SAAB Microwave

Med var sin smideshammare började Ulla Røder och Per Herngren avrusta en radarkupol samt Microwaves test-anläggning i Mölndal torsdagen, 26 juni 2008. Plogbillsgruppen som kallar sig Saab Microwave Blivande2 Plogbill greps inne på Saab Microwave. Förutom den handgripliga desarmeringen har de även planterat fikon inne på fabriksområdet.

Läs mer     Se bilder


Fikonlänkar

Kontakta oss
Gå ickevåldskurs med Fikonträdet
Fikonträdets verksamhet 2015
Catholic Worker: Anna Sternfeldt
Fikonträdet ger fristad till Pillati
Starta fristadsgrupp
Bli betald kursledare i ickevåld
Få inbjudningar & bli aktiv
Gripna: Pingst på Microwave 2012
Plogbillsaktioner & fikon
Vin & fikonträd på vapenföretag
Vapeninspektion på Bofors Defence
Civil olydnad är nödvändigt
Catholic Workers historia
Mikael Holvila Angereds historia

TEXTER: KOMMUNITET & ICKEVÅLD
Inbjud Lisa Gerenmark för samtal
Bibel & civil olydnad: Lisa Gerenmark
Civil olydnad av Lisa Gerenmark
Kyrkor blir samhällsförändring: Lisa

Blogg: Ickevåld som befrielseteologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *