Fikonträdet motståndskommunitet i Hammarkullen, Kairo & Falköping

Fikonträdet är en ekumenisk kommunitet inriktad på civil olydnad, ickevåldsträning och gästfrihet. Vi är öppna för människor av alla religioner eller utan religion. Vi har vår bas i Hammarkullen, Falköping och Kairo. Och vi är en del av Catholic Worker kommuniteterna, plogbillsrörelsen och ekumeniakyrkan Rosa Huset i Lövgärdet.

VÄLKOMMEN PÅ ICKEVÅLDSTRÄNING 2024

Omsorg, civilkurage och konflikthantering
Helgkurs i att ge stöd och ingripa vid härskartekniker, mobbning, sexism och rasifiering.
lördag-söndag
15-16 juni 2024

Träna civil olydnad
Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Civilmotstånd i krig och förtryck
Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Träning för tränare i ickevåld
på Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Konflikthantering, civilkurage och ömsesidigt stöd
Helgkurs i att öva samarbete och att med omsorg ingripa i konflikter
lördag-söndag
16-17 november 2024

Lisa och Andreas bygger hus i trädgården med tre kvinnor från Rumänien som arbetar som tiggare

Under 2017-2018 har Andreas och Lisa byggt ett hus för tre kvinnor som bott med oss i en husvagn under flera år. Lisa och Andreas har med sina barn också besökt kvinnornas andra hem i Rumänien.

Fikonträdet ger fristad till familjen Pillati

Vi i Fikonträdet har 16 december 2012 beslutat att ge Iledin, Edlira och Reno Pillati fristad här hos oss, vi har alltså gett dem uppehållstillstånd. Samtidigt vill vi inspirera andra organisationer att också ge dem uppehållstillstånd. Läs mer.

Även Svenska Staten ger familjen Pillati fristad

Även vår systerförening Svenska Staten ger Edlira Pillati uppehehållstillstånd. Beslut togs augusti 2014. Och senare har även hennes man och son fått uppehållstillstånd från systerföreningen i Stockholm.

Kontakta Fikonträdet:

Lisa Gerenmark 0704-57 91 38
lisa.gerenmark (snabel-a) gmail.com

Per Herngren 070-88 77 211
plogbill (snabel-a) gmail.com

Följ Fikonträdet på facebook

www.facebook.com/Fikontradet

Göteborg

Välkommen! St Johanneskyrkan (nära Masthuggstorget) kallas också gatans kyrka. Där serveras fika och lunch vardagar 9:30-13. Här umgås burksamlare, missbrukare, konstnärer, musiker, akademiker, författare som vill ge och ha en stödjande gemenskap. Här skriver Per Herngren dessutom på nya böcker.

Systerkommuniteter & kollektiv i Hammarkullen

Flera kollektiv, kommuniteter och familjer i Hammarkullen bildar molekyl med varandra. I en molekyl verkar inte delarna som atomer (individer) eller totaliteter (helheter), kopplingarna ändrar varandras egenskaper. Här är ett par av dessa kollektiv:

Oikos

KommunitetenOikos är en vardagsnära gemenskap som tillsammans vill lära sig att älska. Oikos har flera lägenheter på Bredfjällsgatan och Sandeslätt, och har öppna matlag.

Oikos är grekiska och betyder hushåll, familj, hus. I NT används ordet bland annat om den kristna församlingen. Men här är det fortfarande lite ovanligt att organisera församlingarna genom kommunitets-hushåll.

Fredsbrigaderna

Några som har varit ickevåldslivvakter i Guatemala och Sri Lanka har bildat kollektiv på Blomstigen. Flera där arbetar dessutom med att bygga rättvisa och gemenskap i Hammarkullen.

Välkommen till ny plogbillsgrupp

För dig som öppet och ickevåldsligt vill avrusta vapen med hammare. Arrangör: Plogbillsgruppen Dansa & Sjung.
Mejl: plogbill (snabel-a) gmail.com.
Mobil: 070-88 77 211

Tre gripna av polis på pingstgudstjänst!

pingstsöndagen 27 maj 2012
En pastor, en gudstjänstvärd och en församlingsmedlem fängslades i polisbussen medan pingstgudstjänsten pågick på SAAB Microwave, 27 maj 2012. Fikonträdet var med och arrangerade.

Fler bilder från pingstmässan

Välkommen att flytta med i Fikonträdet
eller arbeta med oss!

Fikonträdet – En Jona House kommunitet för motstånd och ickevåld i Hammarkullen

Fikonträdet är en ekumenisk kommunitet inriktad på ickevåldsmotstånd och gästfrihet. Vi är öppna för människor av alla religioner eller utan religion.

Fikonträdet startades 2000 av Annika Spalde för att i Hammarkullen forma en gemenskap i Jona House och Catholic Worker rörelsens anda. Vi välkomnar därför människor att ingå i kommuniteten. Antingen delar du bostad med någon av oss, eller så bor du i egen lägenhet. Även du som bor längre ifrån är naturligtvis välkommen att delta i arbete, bön och gemenskap på det sätt som du kan och vill.

Vi önskar skapa en gemenskap som är öppen för människor som har behov av vår gästfrihet. Kommuniteten arbetar bland annat socialt i Hammarkullen och med plogbillsaktioner och civil olydnad mot krig och vapenhandel.

Fikonträdet är formellt kopplat till Pax Svenska Freds Göteborg, Hopp & Motstånd samt Lövgärdets Equmeniakyrka Rosa Huset. Vi samarbetar även med plogbillsgrupper, Mariakyrkan i Hammarkullen (Equmeniakyrkan, Svenska Kyrkan) och Oikos. Du är välkommen att utforma nya projekt och skapa nya kontakter.

Rörelse för ickevåld och solidaritet

Catholic Worker rörelsen har sina rötter i kristendomen, anarkismen och pacifismen. Pacifismen kopplades tidigt till det mer aktiva ickevåldet i Gandhis anda. Den kristna anarkism som rörelsens pionjärer lanserade byggde på en praktik där vinst och privat egendom sågs som synd och egendomen delades istället med de fattiga. Anarkismen kan också tolkas som en kritik av makt. Makt är problematiskt i sig, den korrumperar och behöver roteras och delas. Under de senaste decennierna har rörelsen också deltagit i arbetet med att utveckla feminism, koppla sig till protestantiska kyrkor och varit en viktig del av fristadsrörelsen och plogbillsrörelsen.

Grunden för rörelsens liv är gemenskap, gästfrihet, socialt arbete och ickevåldsmotstånd. Varje kommunitet (den lokala gemenskapen) är självständig och utformar sitt arbete efter det samhälle den befinner sig i. De som bor i själva kommuniteten delar vardagslivet med varandra, har gemensam egendom och arbetar på olika sätt för ett bättre samhälle, med utgångspunkt i evangeliet.

Fikonträdet och plogbillar avrustar krigsradar inne på SAAB Microwave

Med var sin smideshammare började Ulla Røder och Per Herngren avrusta en radarkupol samt Microwaves test-anläggning i Mölndal torsdagen, 26 juni 2008. Plogbillsgruppen som kallar sig Saab Microwave Blivande2 Plogbill greps inne på Saab Microwave. Förutom den handgripliga desarmeringen har de även planterat fikon inne på fabriksområdet.

Läs mer     Se bilder


Lämna ett svar

Rulla till toppen