Vapeninspektion på Bofors Defence

Pressmeddelande 2002-04-21: Vapeninspektion på Bofors

Fredsaktivister letar efter vapen som används i krig

***************************************

Idag, söndag den 21 april 2002 genomför ickevåldsaktivister från fem nationer en vapeninspektion på Bofors Defence i Karlskoga. Syftet är att undersöka möjligheter för vanliga medborgare att med ickevåldsliga medel stoppa vapenhandel till krig.

I fredags mötte aktivisterna två företrädare från Bofors Defence i Karlskoga och blev bjudna på kaffe och bullar. Fredsgruppens talesperson Annika Spalde sa efter mötet att ”det har byggts upp ett förtroende. Det märktes på detta möte. Det var ett fint samtal.” Företrädarna från Bofors Defence bekräftade under mötet att deras haubits (ett slags kanoner) används i kriget mellan Indien och Pakistan.

Detta är en helg då människor i olika länder, efter uppmaning från den amerikanska fredsrörelsen, demonstrerar mot USA:s krigshandlingar i världen. USA har länge varit en av de största köparna av svenska vapen. ”Att sälja vapen till USA är att stödja deras krigshandlingar. Vi är till exempel oroliga att svenska vapen kommer att användas i det planerade nya anfallet mot Irak”, säger Annika Spalde.

De fem nationer som finns representerade i fredsgruppen är Indien, USA, El Salvador, Finland och Sverige. Vapeninspektionen arrangeras av Kristna Freds Göteborg och Fikonträdet – Catholic Worker kommuniteten i Hammarkullen.

Lämna ett svar

Rulla till toppen