Kurser under Hopp & Motstånd 5-9 augusti 2020

Vi finslipar verktyg för att ingripa konstruktivt i ett tidigt skede för vid sexuella övergrepp, baktaleri, mobbning, rasism, härskartekniker, sexism, transfobi, homofobi, för klimatet och mot krig. Vi lär oss också jämlikare mötestekniker. Genom ickevåldsträning skapar vi en fredskultur av civilkurage och omsorg.

KURSER ONS-FRE 5-7/8

Civil olydnad – för klimat och solidaritet

Vi övar skapande civil olydnad utan protest och nej-sägande. Fokus är civil olydnad för klimat och solidaritet. Hur kan vi agera kreativt så att gripande, förhör, rättegångar och fängelse förvandlas till befrielse?

Vi övar på att performativt ingripa i våld och förtryck utan att ramla in i negativitet, utan att använda blockader och protester. Performativ är när det slutgiltiga målet förverkligas i varje aktion. Kursen tar även upp metoder för feministiska mötestekniker. Samt för att queera och performativt ingripa vid härskartekniker, rasifiering, homofobi och sexism.

Tränare: Per Herngren, Bonnie Dahlström & Anna Johansson Dahl


Gestaltterapi & aktivism

Vi undersöker hur man kan använda Gestaltterapi i samband med aktivism. Vem är jag och vem blir jag när jag möter andra? Hur reagerar jag när jag ställs inför svåra situationer? Finns det möjlighet att göra andra val? Vi utforskar olika sätt att stödja varandra och oss själva.

Tränare: Helena Mering


Jämlikare samarbeten

Vi tränar ingripanden i samarbetssituationer och diskuterar hur samarbeten kan organiseras för mer jämlikhet. Kursen introducerar både praktiskt och teoretiskt till träning som förändringsmetod, feministiska mötestekniker och ickevåldsfilosofi och praktik.

Tränare: Samuel Grönvik & Sofia Bergman

 

KURSER FRE-SÖN 7-9/8

Ickevåld för organisering & samhällsförändring

Kursen fokuserar praktiskt och teoretiskt på frågor om organisation, struktur, förändringsmodeller och ickevåldsfilosofi. Vi studerar och tränar utifrån begreppen rekursivitet och performativitet. Deltagarnas egna önskemål och intressen är med och formar innehållet.

Tränare: Samuel Grönvik & Sofia Bergman


Lär dig leda övningar i civilkurage och ickevåld

Vi lär oss att tillsammans leda övningar i ickevåld, civilkurage, civil olydnad och feministiska mötestekniker. Du har själv möjlighet att styra vad du vill lära dig att lära ut. Övningarna kan handla om allt från samhällsomvandling till att ingripa vid härskartekniker, rasifiering, sexism och mobbning. Andra övningar fokuserar på möjligheten att kreativt och jämlikt leva det samhälle vi vill ha.

Tränare: Per Herngren & Bonnie Dahlström


Träning med Vardagens civilkurage

Vardagens civilkurage är en rikstäckande förening för att träna civilkurage i vardagliga situationer. Olika ingripandetekniker övas.

Tränare: Anna Johansson Dahl & Karin Utas Carlsson

 

TRÄNARNA

HELENA MERING

Helena är diplomerad gestaltterapeut och har en bakgrund inom musik och teater. Hon har läst genusvetenskap och arbetat med jämställdhet och mångfaldsfrågor. Helena har även ett mångårigt engagemang i flyktingfrågor på olika sätt. (gestaltterapeuterna.se, gestaltisverige.se)


SAMUEL GRÖNVIK

Var med och organiserade Hopp & Motstånd 2018 och 2019. Höll kurser på Bobergsgården 2019. Jobbar med att skapa ett ickevåldsnätverk i Europa. Är aktiv i Front mot slaveri och Hopp i rörelse. Kurser för Hopp i rörelse


 
PER HERNGREN

Per har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 och lett kurser i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika. Han är utnämnd till Årets Folkbildare i Sverige och har gett ut ett tiotal böcker på flera språk. War Resisters International har valt ut honom som en av världens mest erfarna ickevåldstränare. (ickevald.net/perherngren/bokakurs)


BONNIE DAHLSTRÖM

Bonnie är tränare och ordförande i Vardagens Civilkurage Malmö. Bonnie är folkbildare och sexualupplysare och är lägger stor vikt vid att jobba normkritiskt och antirasistiskt. (vardagenscivilkurage.se/malmoe)Karin Utas Carlsson

Karin är pensionerad skolläkare, numera fredsaktivist på heltid. Hon är ordförande i Fredens Hus Göteborg samt styrelsemedlem och tränare i Vardagens Civilkurage Göteborg. Hon utbildar skolpersonal och föräldrar i konflikthantering och skriver och sköter laraforfred.se och bidrar till fredsam.se  (fredenshusgoteborg.se, laraforfred.se, fredsam.se
 


Anna Johansson Dahl

Anna har flera års erfarenheter av att träna för Vardagens civilkurage, både nationellt och internationellt. Anna är verksamhetsutvecklare med fokus på demokratifrågor. (vardagenscivilkurage.se)

Lämna ett svar

Rulla till toppen