Annikas slutplädering

Som vi har hört idag säljer Saab Microwave vapensystem till Storbritannien som använder dem i krigets Irak. Den hemska sanningen om detta krig är att krigsbrott begås var och varannan dag av alliansens soldater. I våras vittnade en grupp veteraner från kriget i den amerikanska kongressen. De berättade om handlingar de utfört, och som de nu mådde dåligt av att tänka på. En soldat vittnade om hur han och hans pluton sköt sönder ett helt hyreshus, utan att först utrymma det. En annan berättade om hur de misshandlade fångar, och att de ibland körde ut fångar i öknen och lämnade dem där. En tredje sa att han fått order om att skjuta alla som grävde i marken nära en väg, eftersom de kunde plantera bomber. De hade alltid med sig spadar på sina patruller, för att de, ifall de dödat en civil, obeväpnad irakier, skulle kunna lägga en spade bredvid honom och hävda att han grävt.

När jag hör om detta känner jag ilska, naturligtvis, men också sorg, både för offren och för de unga soldaterna som tvingas leva med skuld och hemska minnesbilder. Kriget i Irak är avlägset för oss – vi sitter här trygga och mätta – men en fruktansvärd verklighet för miljoner människor. Jag tror att framtida generationer kommer att se tillbaka på det som nu händer i Irak och undra: varför gjorde inte fler mer för att stoppa dessa brott? Och i Sverige kommer man att fråga sig: hur kunde vårt land stödja ett sådant krig genom att tillhandahålla vapen?

Jag är glad att det finns rörelser och grupper som agerar mot våldet. Jag är glad att jag har funnit stöd och gemenskap i sådana grupper, bland annat under fredsvandringar mellan Örebro och Karlskoga, på läger då vi genomfört medborgerliga inspektioner av vapenfabriker, och då jag var följeslagare i Palestina med Kyrkornas Världsråd. Det är i gemenskapen jag får kraft att agera.

Till er, nämndemän och domare, skulle jag vilja säga: att frikänna oss vore att sända en signal om att det brottsliga i sammanhanget inte är att anlägga en trädgård, utan att tillverka och sälja vapen. Ett sådant beslut skulle ge inspiration åt många människor. Tack.

Annika Spalde
2008 08 13

Annika Spalde

Diakon i Svenska Kyrkan, 38 år. Avtjänat 6 månader av ett års fängelse för plogbillsaktion i England.

Annika Spalde, Peller Strindlund, och Klaus Engell-Nielsen är aktuella med boken Ickevåld! Handbok för fredlig samhällsförändring (Karneval förlag) som släpptes samma dag som rättegången.

 

Scroll to Top