Klaus slutplädering

Slutplädering i Mölndals tingsrätt 2008-08-13

Jag går sällan i kyrkan… I ärlighetens namn läser jag heller inte så ofta i min bibel. Inte desto mindre är jag inspirerad av profetorden eller framtidsvisionen i Mika:

”De skall smida sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd och ingen skall hota henom.”

Jag berörs av Mikas vision om en värld utan krig där människor är trygga och har vad de behöver. Mer än så… jag tror på en värld där trädgårdsredskap får ersätta vapen och där människor inte behöver vara rädda utan har lugn och ro, mat och trygghet. En värld där var och en kan sitta under sin vinstock och sitt fikonträd.

Inspirerad av Mikas framtidsvision har jag varit med och planterat vin- och fikonträd på Saab Microvawe Systems gräsmatta i Mölndal. Ja, jag vet… det går att anklaga mig för att vara idealist. =)

Jag tror inte att jag är bättre än någon annan. Jag vill inte komma från några höga hästar. Jag vill bara ta ansvar för det jag vet och försöka förverkliga det jag tror på.

Våra lagar är till för att skydda oss och andra. Jag tror på den rättvisa och moral som våra lagar syftar till att upprätthålla. Jag tror också att det ibland är nödvändigt att bryta mot lagar när det blivit ett skydd för just de omoraliska och våldsamma handlingar, som de är ämnade att skydda oss ifrån.

Att omvandla vapenfabriker till fruktträdgårdar är förstås en pågående process. Det räcker inte med att vi planterar några träd då och då, och monterar ner en del av byggnaden eller en krigsradar. Vi behöver hjälp. Vi behöver hjälp av alla som är samlade här i rätten idag att plantera träd och montera ner fabriken. Vi behöver hjälp av åklagaren att ta på allvar de anklagelser som förts fram här idag och inleda en förundersökning kring om Microvawe System är delaktiga i krigsbrott. Och vi behöver hjälp av er nämndemän, att våga ta ställning för att denna rättegång inte handlar om olaga intrång utan om något mycket viktigare och större.

Jag litar på tingsrättens förmåga att försvara den moral och rättvisa som vi alla vill att våra lagar skall skydda och upprätthålla. Jag tackar er för det fina arbete som ni dagligen utför i denna tjänst och för er uppmärksamhet. Tack!

Klaus Engell-Nielsen 13.8.2008

Klaus Engell-Nielsen

Konflikthanterare, yogalärare från Tidaholm, 39 år. Klaus har jobbat som ickevåldsföljeslagare i Palestina/Israel. Han utförde en plogbillsaktion i Skottland med Trident ubåten 1998.

Scroll to Top