Per Herngren

“Civil olydnad bekämpar lydnaden snarare än regeringar. Civil olydnad är att regera, lösa gemensamma problem.” 

Jonas Sjöstedt delar ut Angeredspriset 2018 till Per Herngren: “För sitt … enträgna arbete med ickevåld och civil olydnad … på demokratins, solidaritetens, tillitens och omsorgens fundament. … har … Per Herngren, länge varit ett viktigt verktyg för de utsatta, exkluderade, förtryckta och fängslade.” Vänsterpartiet Angered (foto Sigrid Wirdheim)


Frida, Jens och Per leder 44 träningar i civilkurage för Vattenfall 2018.


2017 håller Per Herngren träning för EU-representanter från hela Europa om hur ickevåldsträning etableras i skolor.


2017 tränar Per Herngren ickevåldstränare från Västsahara.
För att nästa dag bli tränad av dem.


Bok om samhällsförändring, befrielse och ickevåld
av Per Herngren & Otto von Busch

Beställ Mode & motstånd
Dialoger om befrielse och civil olydnad, imitation och politik (2016)


Tre ickevåldsträningar i Kirgizistan

Juni 2015 höll Per Herngren tre ickevåldsträningar i Kirgizistan för demokrati- och jämlikhetsgruppen Novi Ritm och Centralasiengrupperna. Deltagarna övar på att samarbeta och ingripa i solidaritet snarare än att var och en ska bli individuellt starka. Metoderna tränas för att sätta sig i kroppen och i gemenskapen.


Fikonträdet ger fristad till familjen Pillati

Vi i Fikonträdet har 16 december 2012 beslutat att ge Iledin, Edlira och Reno Pillati fristad här hos oss, vi har alltså gett dem uppehållstillstånd. Samtidigt vill vi inspirera andra organisationer att också ge dem uppehållstillstånd. Läs mer.

Även Svenska Staten ger Edlira Pillati fristad

Vår systerförening Svenska Staten gav Edlira Pillati uppehehållstillstånd i augusti 2014.


Gränsen för gränslöst motstånd

Inför påsken 2014 konspirerade några plogbillar och krigsvägrare från tre nationalstater om att smuggla Per Herngren in i USA för att delta i civil olydnad vid en vapenfabrik i Florida.

Gruppen firade 30-års jubileet för Pershing Plowshares avrustning av kärnvapen med hjälp av hammare. En domare utdömde 1984 straffet åtta års fängelse för Per Herngren och de sju andra i gruppen Pershing Plowshares, Per blev utvisad efter femton månader i fängelse.

Denna gång var det inte USA immigrationspolis som stoppade honom från att ta sig över gränsen. Det var snarare de gränslösa aktivisterna som fick svårigheter att konspirera mellan tre nationer. (Nations)gränserna för deras eget organiserande satte stopp.

Per Herngren har tidigare blivit utvisad två gånger från USA.


Tre gripna av polis på pingstgudstjänst!

pingstsöndagen 27 maj 2012

En pastor, en gudstjänstvärd och en församlingsmedlem fängslades i polisbussen medan pingstgudstjänsten pågick på SAAB Microwave, 27 maj 2012.

Fler bilder från pingstmässan


Kurdiskt förlag publicerar bok av Per Herngren

Per lär ut civil olydnad i södra Kurdistan och norra Irak våren 2011. Senare på hösten blev han även inbjuden till norra Kurdistan och Turkiet för att hålla träning i civil olydnad.

Per Herngren åkte till södra Kurdistan, vars område också är ockuperat av Irak, över påsken 2011 för att lära ut civil olydnad till bl a ledamöter av parlamentet, demokratiaktivister och en polichef. Ett förlag i Kurdistan publicerar en av Per Herngrens böcker på kurdiska. Och i samband med detta har en tidning bjudit in honom till Kurdistan för att hålla träning och föredrag om civil olydnad och ickevåld. I ett område där han ska hålla ickevåldsträning har flera kurdiska demonstranter dödats av polisen under våren 2011.

Översättare av boken och tolk under resan var Siawash Goudarzis.
Per har gripits av svensk polis vid två olika plogbillsaktioner på vapenföretag som tillverkat vapen för krig i Irak. Med hammare har han och plogbillsgrupperna avrustat carlgustaf granatgevär, radarkupol och delar av testanläggning.

Se Pers bilder från Kurdistan


40 dagsböter för hamrande på krigsradarkupol och testanläggning

6 april 2009 fick Ulla Røder och Per Herngren domen 40 dagsböter av Mölndals Tingsrätt för olaga intrång (4 kap 6 § 2 st brottsbalken, mål nr B 2761-08). Rättegången hölls 1 april 2009. 24 och 26 juni 2008 hade plogbillsgruppen gått in på Saab Microwave i Mölndal och hamrat med smideshammare på krigsradarkupol samt delar av testanläggningen.

Läs mer


Civil olydnad utan protest:
Plogbillar avrustar krigsradar inne på SAAB Microwave

Med var sin smideshammare började Ulla Røder och Per Herngren avrusta en radarkupol samt Microwaves test-anläggning i Mölndal torsdagen 24 och 26 juni 2008. Plogbillsgruppen som kallar sig Saab Microwave Blivande2Plogbill greps inne på Saab Microwave. Förutom den handgripliga desarmeringen har de även planterat fikon inne på fabriksområdet.

 

Läs mer
Se bilder


Utvisad. Igen!

Utvisas för att 24 år tidigare utfört en plogbillsaktion i USA

Tisdag 5 februari 2008 utvisades Per Herngren från New York, JF Kennedy flygplatsen. Per Herngren greps kvällen 4 februari när han landade med flyg från Paris på väg till Guatemala. Han förhördes en timme och hölls fängslad fem timmar för att sedan bli utvisad. Skälet till utvisningen var att han påsksöndagen 1984 med hammare avrustade delar till Pershing II kärnvapenraket tillsammans med sju personer i plogbillsgruppen Pershing Plowshares.

Mikael Lindgren från en tidigare plogbillsstödgrupp tog emot Per Herngren på morgonen vid utvisningen till Guatemala. Mikael intervjuade honom om nattens utvisning:
– Varför utvisade de dig till Guatemala och inte till Sverige?
– En immigrationspolis ville att jag skulle utvisas till Sverige. Men eftersom jag hade biljett till Guatemala redan så föreslog jag att det borde bli enklare för dem att istället utvisa mig till Guatemala.

– Är du första svenska medborgaren som utvisats till Guatemala?

– Hmm, troligen.

Läs mer


Planterade vin & fikonträd

På Hiroshimadagen, 6 augusti 2007, gick gruppen Vin- & fikon Saab Microwave 2007 in på Saab Microwave i Mölndal och planterade ett vinträd och ett fikonträd. Sedan greps de klockan 18:00.

Se bilder på planteringen.

 


Fyra veckors fängelse

Samt villkorligt och £201 i skadestånd: Augusti 2005 grävde Vin- och Fikonträds Planterarna inne på Atomic Weapon Establishment Aldersmaston i England för att plantera 12 vin och fikonträd. Det var så kallad proaktiv civil olydnad: där vin- och fikonplanterarna började förverkliga sitt mål utan mot- och protestbudskap. Gandhi menar att mål och medel är ett.


Om texterna och författaren

I länkarna finner du en samling texter om ickevåld, civil olydnad och konflikthantering.

Per Herngren är författare och håller kurser i ickevåld. Han arbetar med performativt konfliktingripande för personalgrupper och föreningar. Dessutom är han aktiv med plogbillsaktioner och har avtjänat fängelsestraff för att ha avrustat vapen med hjälp av hammare, ickevåld och civil olydnad.

Texterna är verktyg under utveckling. Som läsare är du inbjuden att vara med att finslipa eller omkonstruera verktygen. Skriv en kommentar under en text. Eller hör av dig med funderingar, invändningar och förslag.

Utförligare presentation av Per Herngren

Kurs i civilkurage & konflikthantering

* Boka kurs till er organisation
* Beställ facklig kurs av Sensus
* Kontakt

 

 

 

 

Vill du utföra en plogbillsaktion?

Välkommen till ny plogbillsgrupp. För dig som öppet och ickevåldsligt vill avrusta vapen med hammare.

Arrangör: Blivande Plogbill
Mobil: 070-88 77 211
Mejl: plogbill (snabel-a) gmail.com

 

 

Göteborg:

Ickevåld & socialt

St Johannescaféet mellan Masthuggstorget och Stigbergstorget, öppet vardagar 10-16. Här är vi flera som jobbar kreativt och skapar stödjande samhällen.

Nöje & konspiration:

Salsa. Några intresserade av ickevåld går ibland på salsaklubben Henriksberg i Göteborg. Hör av dig om du gillar att dansa varvat med intressanta reflektioner.

 

Hammarkullen:

Soppkök & solidaritet
Marialunch fredagar kl 11:30 i Mariakyrkan i Hammarkullen, 30kr

 

 

 

 

Några böcker

Läs hela Handbok i civil olydnad på internet eller ladda ner den.

 

 

Bild på boken "civil olydnad"

Låna pocketbok om Civil olydnad på bibliotek – slutsåld i bokhandeln.
(civil olydnad av Per Herngren, Lindelöws förlag, 1999)

 

Read the ebook: Path of Resistance The practice of Civil disobedience (Per Herngren, 1993, 2004, p 214)

 

Texterna på den här sajten är upplagda under respektive ämne. Om det finns medförfattare är dessa angivna.

Per Herngren har copyright på sina texter. Den som vill publicera en text i ett offentligt sammanhang ska ta kontakt med författaren.

Mejl: Per.Herngren (snabel-a) gmail.com

 

 

2 reaktioner på ”Per Herngren”

 1. grattis per till den nya boken.
  och du var duktig du
  jag har också varit lite aktiv
  norrländska älvar behöver vi dem
  en postindustriell modell för information där minoriteter, subkulturer och oliktänkande kommer till tals i media.
  en journalist i uzbekistan frigiven efter arton år
  men nu är nicaragua högaktuellt. har du varit där.

  1. Hej Lena
   Tack! Jag har ju arbetat med ickevåldsträning i Kirgizistan och i Guatemala, ganska nära områden du engagerat dig i!

Kommentera gärna