Per Herngren

”Civil olydnad bekämpar lydnaden snarare än regeringar. Civil olydnad är att regera, lösa gemensamma problem.” 

Per Herngren tränar på SPAC AB 2024 05 31
Shadiye Heydari ägare i PSAC AB berättar om kurs med Per maj 2024:
”I fredags hade vårt företag PSAC AB en utbildningsdag med konflikthantering, och det var en fantastisk upplevelse! Stort tack till vår kursledare Per Herngren, som är författare och expert inom konflikthantering, civilkurage och ickevåld.

Per gjorde ett utmärkt jobb med att varva teori med realistiska övningar, vilket gav oss praktiska verktyg för att hantera konflikter effektivt. Vi fick lära oss olika metoder för att ingripa på ett konstruktivt sätt och öva på dessa.

Det var en lärorik och inspirerande dag som gav oss värdefulla insikter och färdigheter. Tack igen, Per, för att du delade med dig av din kunskap och expertis!

Vi rekommenderar honom varmt.”
Shadiye Heydar
31 maj 2024
Sveriges talare erbjuder nu Per som kursledare
”Per Herngren, framstående inom demokrati, effektiva möten, konflikthantering och en rad andra områden, har blivit hedrad som Årets Folkbildare i Sverige och mottog även det prestigefyllda Göteborgs fredspris år 2022. Med en imponerande meritlista har Per publicerat fjorton böcker på fyra olika språk och erbjuder sin expertis genom kurser och föreläsningar runt om i världen.” (Sveriges talare)
I en utställning utnämndes Per Herngren till en av ”Hjältarna från Angered”. I utställningsfotot tränar han ickevåld med ungdomsledare på Mixgården. Foto: Bertil Håkansson.
Tomas delar ut Göteborgs fredspris till Per Herngren
10 maj 2022 delades Göteborgs fredspris ut till Per Herngren för hans arbete i Gandhis och Martin Luther Kings anda i bl a Europa, Centralasien och Mellanöstern.
Per Herngren tränar ickevåld med ungdoms- och scoutledare i Lövgärdet 6 februari 2024.
Per tränar ickevåld med ungdoms- och scoutledare i Lövgärdet 6 februari 2024.

VÄLKOMMEN PÅ KURS 2024

Träna civil olydnad
Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Civilmotstånd i krig och förtryck
Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Träning för tränare i ickevåld
på Hopp & Motstånd
nära Lysekil med badsemester
tisdag-söndag
6-11 augusti 2024

Konflikthantering, civilkurage och ömsesidigt stöd
Helgkurs i att öva samarbete och att med omsorg ingripa i konflikter
lördag-söndag
16-17 november 2024

Kontakt

Per Herngren
Mobil: 070-88 77 211
Mejl: per.herngren(snabel-a)gmail.com

BESTÄLL KURS ELLER HANDLEDNING
civilkurage, konflikthantering och ickevåld

Böcker av Per Herngren utgivna 2022 och 2021

Eboken Plogbillsaktion nr 8
Per Herngren, Plogbillsaktion nr 8, ebok, Saga Egmont förlag, 2022.
Eboken Befrielse & civil olydnad
Per Herngren och Otto von Busch,
Befrielse & civil olydnad Dialoger om mode och motstånd, imitation och politik, ebok, Korpen, 2021.
Eboken Handbok i civil olydnad
Per Herngren, Handbok i civil olydnad, ebok, Saga Egmont förlag, 2021.
Eboken Fånge för fred
Per Herngren, Gunilla Lundgren, Fånge för fred, Saga Egmont, 2021.

Podd & Film

Öva på att ingripa i mobbning - träna civilkurage, ickevåld & konflikthantering
Korta filmer på youtube när Per Herngren tränar civilkurage, konflikthantering och ickevåld.

Hopp & Motstånd vid Lysekil tränade Anna Johansson Dahl och Per Herngren civil olydnad och ickevåld med deltagare från bland annat Extinction Rebellion Malmö (klimataktivister) och Transsammans (transaktivister), 2020.

Foto Tomas Magnussion
Tränar civilkurage och klimatdialoger utanför Jönköping med Vardagens civilkurage och Klimatprata september 2020.
I södra Kirgizistan 2019 håller IdaLisa, Anna och Per träning i civilkurage, ickevåld och jämlikare demokrati med Novi Ritm, i samarbete med Centralasiengrupperna och Vardagens civilkurage.
Med palestinier från bl a Hebron håller Per Herngren ickevåldsträning. Tillsammans tränar de feministiska mötestekniker. Ingripa i härskartekniker. Och hur fredsbevarare kan ingripa när provokatörer saboterar ickevåldsaktioner. 2019.
Samuel och Per tränar feministiska mötestekniker och civilkurage med förbundet Unga hörselskadade 2019.

Angeredspriset till Per Herngren

Jonas Sjöstedt delar ut Angeredspriset 2018 till Per Herngren:

Jonas Sjöstedt delar ut Angereds priset till Per Herngren

”För sitt … enträgna arbete med ickevåld och civil olydnad … på demokratins, solidaritetens, tillitens och omsorgens fundament. … har … Per Herngren, länge varit ett viktigt verktyg för de utsatta, exkluderade, förtryckta och fängslade.” Vänsterpartiet Angered (foto Sigrid Wirdheim)

EU-möte med träning i ickevåld

För EU-representanter från hela Europa visar Per Herngren 2017 hur ickevåldsträning kan etableras som en kontinuerlig verksamhet i skolor.

Tre ickevåldsträningar i Kirgizistan

Juni 2015 höll Per Herngren tre ickevåldsträningar i Kirgizistan för demokrati- och jämlikhetsgruppen Novi Ritm och Centralasiengrupperna.

Deltagarna övar på att samarbeta och ingripa i solidaritet snarare än att var och en ska bli individuellt starka. Metoderna tränas för att sätta sig i kroppen och i gemenskapen.

Per tränar ickevåld i Kirgizistan

Fikonträdet ger fristad till familjen Pillati

Vi i Fikonträdet har 16 december 2012 beslutat att ge Iledin, Edlira och Reno Pillati fristad här hos oss, vi har alltså gett dem uppehållstillstånd. Samtidigt vill vi inspirera andra organisationer att också ge dem uppehållstillstånd. Läs mer.

Även Svenska Staten ger Edlira Pillati fristad

Vår systerförening Svenska Staten gav Edlira Pillati uppehehållstillstånd i augusti 2014.

Gränsen för gränslöst motstånd

Inför påsken 2014 konspirerade några plogbillar och krigsvägrare från tre nationalstater om att smuggla Per Herngren in i USA för att delta i civil olydnad vid en vapenfabrik i Florida.

Gruppen firade 30-års jubileet för Pershing Plowshares avrustning av kärnvapen med hjälp av hammare. En domare utdömde 1984 straffet åtta års fängelse för Per Herngren och de sju andra i gruppen Pershing Plowshares, Per blev utvisad efter femton månader i fängelse.

Denna gång var det inte USAs immigrationspolis som stoppade honom från att ta sig över gränsen. Det var snarare de gränslösa aktivisterna som fick svårigheter att konspirera mellan tre nationer. (Nations)gränserna för deras eget organiserande satte stopp.

Per Herngren har tidigare blivit utvisad två gånger från USA.

Tre gripna av polis på pingstgudstjänst!

pingstsöndagen 27 maj 2012

En pastor, en gudstjänstvärd och en församlingsmedlem fängslades i polisbussen medan pingstgudstjänsten pågick på SAAB Microwave, 27 maj 2012.

Tre gripna i polisbuss

Kurdiskt förlag publicerar bok av Per Herngren

Per lär ut civil olydnad i södra Kurdistan och norra Irak våren 2011. Senare på hösten blev han även inbjuden till norra Kurdistan och Turkiet för att hålla träning i civil olydnad.

Handbok i civil olydnad på kurdiska 2010

Per Herngren åkte till södra Kurdistan, vars område också är ockuperat av Irak, över påsken 2011 för att lära ut civil olydnad till bl a ledamöter av parlamentet, demokratiaktivister och en polichef. Ett förlag i Kurdistan publicerar en av Per Herngrens böcker på kurdiska. Och i samband med detta har en tidning bjudit in honom till Kurdistan för att hålla träning och föredrag om civil olydnad och ickevåld. I ett område där han ska hålla ickevåldsträning har flera kurdiska demonstranter dödats av polisen under våren 2011.

Översättare av boken och tolk under resan var Siawash Goudarzis.
Per har gripits av svensk polis vid två olika plogbillsaktioner på vapenföretag som tillverkat vapen för krig i Irak. Med hammare har han och plogbillsgrupperna avrustat carlgustaf granatgevär, radarkupol och delar av testanläggning.

Se Pers bilder från Kurdistan

Civil olydnad utan protest

Plogbillar avrustar krigsradar inne på SAAB Microwave

Per Herngren Ulla Røder gripna av polis för plogbillsavrustning

Med var sin smideshammare började Ulla Røder och Per Herngren avrusta en radarkupol samt Microwaves test-anläggning i Mölndal torsdagen 24 och 26 juni 2008. Plogbillsgruppen som kallar sig Saab Microwave Blivande2 Plogbill greps inne på Saab Microwave.

Förutom den handgripliga desarmeringen för att börja smida svärd till plogbillar har de även planterat fikon inne på fabriksområdet.

Per Herngren med sin smideshammare

Plogbill kommer från judendomens, kristendomens och islams profet Mika som säger åt oss att smida svärd till plogbillar.

“De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota” hen (Mika 4:3-4).

Läs mer
Se bilder

40 dagsböter för hamrande på krigsradarkupol och testanläggning

6 april 2009 fick Ulla Røder och Per Herngren domen 40 dagsböter av Mölndals Tingsrätt för olaga intrång (4 kap 6 § 2 st brottsbalken, mål nr B 2761-08). Rättegången hölls 1 april 2009. 24 och 26 juni 2008 hade plogbillsgruppen gått in på Saab Microwave i Mölndal och hamrat med smideshammare på krigsradarkupol samt delar av testanläggningen.

Läs mer

Utvisad. Igen!

Utvisas för att 24 år tidigare utfört en plogbillsaktion i USA

Tisdag 5 februari 2008 utvisades Per Herngren från New York, JF Kennedy flygplatsen. Per Herngren greps kvällen 4 februari när han landade med flyg från Paris på väg till Guatemala. Han förhördes en timme och hölls fängslad fem timmar för att sedan bli utvisad. Skälet till utvisningen var att han påsksöndagen 1984 med hammare avrustade delar till Pershing II kärnvapenraket tillsammans med sju personer i plogbillsgruppen Pershing Plowshares.

Mikael Lindgren från en tidigare plogbillsstödgrupp tog emot Per Herngren på morgonen vid utvisningen till Guatemala. Mikael intervjuade honom om nattens utvisning:

– Varför utvisade de dig till Guatemala och inte till Sverige?
– En immigrationspolis ville att jag skulle utvisas till Sverige. Men eftersom jag hade biljett till Guatemala redan så föreslog jag att det borde bli enklare för dem att istället utvisa mig till Guatemala.
– Är du första svenska medborgaren som utvisats till Guatemala?
– Hmm, troligen.

Läs mer

Planterade vin & fikonträd

På Hiroshimadagen, 6 augusti 2007, gick gruppen Vin- & fikon Saab Microwave 2007 in på Saab Microwave i Mölndal och planterade ett vinträd och ett fikonträd. Sedan greps de klockan 18:00.

Se bilder på planteringen.

Fyra veckors fängelse

Samt villkorligt och £201 i skadestånd:

Foto från polisens bevis

Augusti 2005 grävde Vin- och Fikonträds Planterarna inne på Atomic Weapon Establishment Aldersmaston i England och planterade 12 vin och fikonträd.

Det var så kallad proaktiv civil olydnad: där vin- och fikonplanterarna började förverkliga sitt mål utan mot- och protestbudskap.

Aktionen kan kallas postprotest – lämna protestens trötta oförmåga. Postprotest är inspirerat av att Gandhi menar att mål och medel är ett inom ickevåld.

Om texterna och författaren

Per Herngren är författare och håller kurser i ickevåld. Han arbetar med performativt konfliktingripande för personalgrupper, organisationer och föreningar. Dessutom är han aktiv med plogbillsaktioner, ickevåld och civil olydnad.

Texterna är verktyg under utveckling. Som läsare är du inbjuden att vara med att finslipa eller omkonstruera verktygen. Skriv en kommentar under en text. Eller hör av dig med funderingar, invändningar och förslag.

Utförligare presentation av Per Herngren

Träffas i Göteborg:

Ickevåld & socialt

Regnbågshuset i Amerikahuset i Göteborg är en kreativ mötesplats. Kontakta Per för ett möte 070-88 77 211.

St Johannescaféet mellan Masthuggstorget och Stigbergstorget, öppet vardagar 9:30-13:30. Här jobbar vi kreativt och skapar stödjande och omsorgsfulla samhällen. Kontakta Per 070-88 77 211.

Nöje & konspiration:

Salsa. Några intresserade av ickevåld dansar ibland salsa i Göteborg på salsaklubben Henriksberg och även på salsasöndag på Liseberg. Hör av dig om du gillar att dansa varvat med intressanta reflektioner.

Böcker att ladda ner
Läs eller ladda ner
Civil olydnad – en dialog
Path of resistance, book cover
Read the ebook: Path of Resistance The practice of Civil disobedience (Per Herngren, 1993, 2004, p 214)
Vill du utföra en plogbillsaktion?

Välkommen till ny plogbillsgrupp. För dig som öppet och ickevåldsligt vill avrusta vapen med hammare.

Arrangör: Blivande Plogbill
Mobil: 070-88 77 211
Mejl: plogbill (snabel-a) gmail.com

Texterna

Texterna på den här sajten är upplagda under respektive ämne. Om det finns medförfattare är dessa angivna.

Per Herngren har copyright på sina texter. Den som vill publicera en text i ett offentligt sammanhang tar kontakt med författaren.

Mejl:
Per.Herngren (snabel-a) gmail.com

2 reaktioner på ”Per Herngren”

 1. lena bäcklin

  grattis per till den nya boken.
  och du var duktig du
  jag har också varit lite aktiv
  norrländska älvar behöver vi dem
  en postindustriell modell för information där minoriteter, subkulturer och oliktänkande kommer till tals i media.
  en journalist i uzbekistan frigiven efter arton år
  men nu är nicaragua högaktuellt. har du varit där.

Bli kreativ med texten och dela funderingar!