Per Herngren

”Civil olydnad bekämpar lydnaden snarare än regeringar. Civil olydnad är att regera, lösa gemensamma problem.” 

Publicerad bok och Göteborgs fredspris
Per Herngren, Plogbillsaktion nr 8, ebok, Saga Egmont förlag, 2022.
Tomas delar ut Göteborgs fredspris till Per Herngren
10 maj 2022 delas Göteborgs fredspris ut till Per Herngren för hans arbete i Gandhis och Martin Luther Kings anda i bl a Europa, Centralasien och Mellanöstern.
Böcker av Per utgivna 2021
Per Herngren, Handbok i civil olydnad, ebok, Saga Egmont förlag, 2021.
Per Herngren, Gunilla Lundgren, Fånge för fred, Saga Egmont, 2021.
Ickevåld och samtal - reflektion med Frida Ekerlund och Per Herngren
I filmen ovan för Frida Ekerlund och Per Herngren en dialog om ickevåld och samtal.
Mer filmer om civilkurage på youtube.
Öva på att ingripa i mobbning - träna civilkurage, ickevåld & konflikthantering
Korta filmer på youtube när Per Herngren tränar civilkurage, konflikthantering och ickevåld.
Kurser i civilkurage,
konflikthantering & ickevåld
VÄLKOMMEN PÅ KURS 2023

Hopp & Motstånd
Badsemester och ickevåldskurser
7-12 juli 2023

Konflikthantering & civilkurage
Öva jämlikare samarbete och att ingripa i konflikter
lördag-söndag
18-19 november 2023

Kontakt

Per Herngren
Mobil: 070-88 77 211
Mejl: per.herngren(snabel-a)gmail.com

Träffas i Göteborg:

Ickevåld & socialt

St Johannescaféet mellan Masthuggstorget och Stigbergstorget, öppet vardagar 9:30-16. Här jobbar vi kreativt och skapar stödjande och omsorgsfulla samhällen.

Nöje & konspiration:

Salsa. Några intresserade av ickevåld dansar ibland salsa i Göteborg på salsaklubben Henriksberg och även på salsasöndag på Liseberg. Hör av dig om du gillar att dansa varvat med intressanta reflektioner.

Böcker att ladda ner
Läs eller ladda ner
Civil olydnad – en dialog
Path of resistance, book cover
Read the ebook: Path of Resistance The practice of Civil disobedience (Per Herngren, 1993, 2004, p 214)
Vill du utföra en plogbillsaktion?

Välkommen till ny plogbillsgrupp. För dig som öppet och ickevåldsligt vill avrusta vapen med hammare.

Arrangör: Blivande Plogbill
Mobil: 070-88 77 211
Mejl: plogbill (snabel-a) gmail.com

Texterna

Texterna på den här sajten är upplagda under respektive ämne. Om det finns medförfattare är dessa angivna.

Per Herngren har copyright på sina texter. Den som vill publicera en text i ett offentligt sammanhang tar kontakt med författaren.

Mejl:
Per.Herngren (snabel-a) gmail.com

Hopp & Motstånd vid Lysekil tränade Anna Johansson Dahl och Per Herngren civil olydnad och ickevåld med deltagare från bland annat Extinction Rebellion Malmö (klimataktivister) och Transsammans (transaktivister), 2020.

Foto Tomas Magnussion
Tränar civilkurage och klimatdialoger utanför Jönköping med Vardagens civilkurage och Klimatprata september 2020.
I södra Kirgizistan 2019 håller IdaLisa, Anna och Per träning i civilkurage, ickevåld och jämlikare demokrati med Novi Ritm, i samarbete med Centralasiengrupperna och Vardagens civilkurage.
Med palestinier från bl a Hebron håller Per Herngren ickevåldsträning. Tillsammans tränar de feministiska mötestekniker. Ingripa i härskartekniker. Och hur fredsbevarare kan ingripa när provokatörer saboterar ickevåldsaktioner. 2019.
Samuel och Per tränar feministiska mötestekniker och civilkurage med förbundet Unga hörselskadade 2019.

Angeredspriset till Per Herngren

Jonas Sjöstedt delar ut Angeredspriset 2018 till Per Herngren:

Jonas Sjöstedt delar ut Angereds priset till Per Herngren

”För sitt … enträgna arbete med ickevåld och civil olydnad … på demokratins, solidaritetens, tillitens och omsorgens fundament. … har … Per Herngren, länge varit ett viktigt verktyg för de utsatta, exkluderade, förtryckta och fängslade.” Vänsterpartiet Angered (foto Sigrid Wirdheim)

EU-möte med träning i ickevåld

För EU-representanter från hela Europa visar Per Herngren 2017 hur ickevåldsträning kan etableras som en kontinuerlig verksamhet i skolor.

Tre ickevåldsträningar i Kirgizistan

Juni 2015 höll Per Herngren tre ickevåldsträningar i Kirgizistan för demokrati- och jämlikhetsgruppen Novi Ritm och Centralasiengrupperna.

Deltagarna övar på att samarbeta och ingripa i solidaritet snarare än att var och en ska bli individuellt starka. Metoderna tränas för att sätta sig i kroppen och i gemenskapen.

Fikonträdet ger fristad till familjen Pillati

Vi i Fikonträdet har 16 december 2012 beslutat att ge Iledin, Edlira och Reno Pillati fristad här hos oss, vi har alltså gett dem uppehållstillstånd. Samtidigt vill vi inspirera andra organisationer att också ge dem uppehållstillstånd. Läs mer.

Även Svenska Staten ger Edlira Pillati fristad

Vår systerförening Svenska Staten gav Edlira Pillati uppehehållstillstånd i augusti 2014.

Gränsen för gränslöst motstånd

Inför påsken 2014 konspirerade några plogbillar och krigsvägrare från tre nationalstater om att smuggla Per Herngren in i USA för att delta i civil olydnad vid en vapenfabrik i Florida.

Gruppen firade 30-års jubileet för Pershing Plowshares avrustning av kärnvapen med hjälp av hammare. En domare utdömde 1984 straffet åtta års fängelse för Per Herngren och de sju andra i gruppen Pershing Plowshares, Per blev utvisad efter femton månader i fängelse.

Denna gång var det inte USAs immigrationspolis som stoppade honom från att ta sig över gränsen. Det var snarare de gränslösa aktivisterna som fick svårigheter att konspirera mellan tre nationer. (Nations)gränserna för deras eget organiserande satte stopp.

Per Herngren har tidigare blivit utvisad två gånger från USA.

Tre gripna av polis på pingstgudstjänst!

pingstsöndagen 27 maj 2012

En pastor, en gudstjänstvärd och en församlingsmedlem fängslades i polisbussen medan pingstgudstjänsten pågick på SAAB Microwave, 27 maj 2012.

Fler bilder från pingstmässan

Kurdiskt förlag publicerar bok av Per Herngren

Handbok i civil olydnad på kurdiska 2010

Per lär ut civil olydnad i södra Kurdistan och norra Irak våren 2011. Senare på hösten blev han även inbjuden till norra Kurdistan och Turkiet för att hålla träning i civil olydnad.

Per Herngren åkte till södra Kurdistan, vars område också är ockuperat av Irak, över påsken 2011 för att lära ut civil olydnad till bl a ledamöter av parlamentet, demokratiaktivister och en polichef. Ett förlag i Kurdistan publicerar en av Per Herngrens böcker på kurdiska. Och i samband med detta har en tidning bjudit in honom till Kurdistan för att hålla träning och föredrag om civil olydnad och ickevåld. I ett område där han ska hålla ickevåldsträning har flera kurdiska demonstranter dödats av polisen under våren 2011.

Översättare av boken och tolk under resan var Siawash Goudarzis.
Per har gripits av svensk polis vid två olika plogbillsaktioner på vapenföretag som tillverkat vapen för krig i Irak. Med hammare har han och plogbillsgrupperna avrustat carlgustaf granatgevär, radarkupol och delar av testanläggning.

Se Pers bilder från Kurdistan

Civil olydnad utan protest

Plogbillar avrustar krigsradar inne på SAAB Microwave

Per Herngren Ulla Røder gripna av polis för plogbillsavrustning

Med var sin smideshammare började Ulla Røder och Per Herngren avrusta en radarkupol samt Microwaves test-anläggning i Mölndal torsdagen 24 och 26 juni 2008. Plogbillsgruppen som kallar sig Saab Microwave Blivande2 Plogbill greps inne på Saab Microwave.

Förutom den handgripliga desarmeringen för att börja smida svärd till plogbillar har de även planterat fikon inne på fabriksområdet.

Per Herngren med sin smideshammare

Plogbill kommer från judendomens, kristendomens och islams profet Mika som säger åt oss att smida svärd till plogbillar.

“De skall smida om sina svärd till plogbillar och sina spjut till vingårdsknivar. Folken skall inte lyfta svärd mot varandra och aldrig mer övas för krig. Var och en skall sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota” hen (Mika 4:3-4).

Läs mer
Se bilder

40 dagsböter för hamrande på krigsradarkupol och testanläggning

6 april 2009 fick Ulla Røder och Per Herngren domen 40 dagsböter av Mölndals Tingsrätt för olaga intrång (4 kap 6 § 2 st brottsbalken, mål nr B 2761-08). Rättegången hölls 1 april 2009. 24 och 26 juni 2008 hade plogbillsgruppen gått in på Saab Microwave i Mölndal och hamrat med smideshammare på krigsradarkupol samt delar av testanläggningen.

Läs mer

Utvisad. Igen!

Utvisas för att 24 år tidigare utfört en plogbillsaktion i USA

Tisdag 5 februari 2008 utvisades Per Herngren från New York, JF Kennedy flygplatsen. Per Herngren greps kvällen 4 februari när han landade med flyg från Paris på väg till Guatemala. Han förhördes en timme och hölls fängslad fem timmar för att sedan bli utvisad. Skälet till utvisningen var att han påsksöndagen 1984 med hammare avrustade delar till Pershing II kärnvapenraket tillsammans med sju personer i plogbillsgruppen Pershing Plowshares.

Mikael Lindgren från en tidigare plogbillsstödgrupp tog emot Per Herngren på morgonen vid utvisningen till Guatemala. Mikael intervjuade honom om nattens utvisning:

– Varför utvisade de dig till Guatemala och inte till Sverige?
– En immigrationspolis ville att jag skulle utvisas till Sverige. Men eftersom jag hade biljett till Guatemala redan så föreslog jag att det borde bli enklare för dem att istället utvisa mig till Guatemala.
– Är du första svenska medborgaren som utvisats till Guatemala?
– Hmm, troligen.

Läs mer

Planterade vin & fikonträd

På Hiroshimadagen, 6 augusti 2007, gick gruppen Vin- & fikon Saab Microwave 2007 in på Saab Microwave i Mölndal och planterade ett vinträd och ett fikonträd. Sedan greps de klockan 18:00.

Se bilder på planteringen.

Fyra veckors fängelse

Foto från polisens bevis

Samt villkorligt och £201 i skadestånd:

Augusti 2005 grävde Vin- och Fikonträds Planterarna inne på Atomic Weapon Establishment Aldersmaston i England och planterade 12 vin och fikonträd.

Det var så kallad proaktiv civil olydnad: där vin- och fikonplanterarna började förverkliga sitt mål utan mot- och protestbudskap.

Aktionen kan kallas postprotest – lämna protestens trötta oförmåga. Postprotest är inspirerat av att Gandhi menar att mål och medel är ett inom ickevåld.


Om texterna och författaren

Per Herngren är författare och håller kurser i ickevåld. Han arbetar med performativt konfliktingripande för personalgrupper, organisationer och föreningar. Dessutom är han aktiv med plogbillsaktioner, ickevåld och civil olydnad.

Texterna är verktyg under utveckling. Som läsare är du inbjuden att vara med att finslipa eller omkonstruera verktygen. Skriv en kommentar under en text. Eller hör av dig med funderingar, invändningar och förslag.

Utförligare presentation av Per Herngren

2 reaktioner på ”Per Herngren”

 1. grattis per till den nya boken.
  och du var duktig du
  jag har också varit lite aktiv
  norrländska älvar behöver vi dem
  en postindustriell modell för information där minoriteter, subkulturer och oliktänkande kommer till tals i media.
  en journalist i uzbekistan frigiven efter arton år
  men nu är nicaragua högaktuellt. har du varit där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *