Billradion startar

Pressmeddelande 990421

De tre häktade plogbillarna startar en radiostation

 I morgon, torsdagen den 22 april, 1999, startar de tre häktade i England från Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber en radiostation över internet. Redan idag går det att lyssna på stationens provsändningar. Radiostationen, som fått namnet Billradion, sänder intervjuer både på svenska och engelska. Som chefredaktör har gruppen valt Per Herngren, som inte har gjort sig känd för att kunna speciellt mycket om radio, däremot är han forskare och själv plogbill. Gruppen förväntar sig att han därför ska kunna tränga igenom den snällhetsimage som plogbillsrörelsen lagt sig till med.

Annika Spalde, sjuksköterska, Ann-Britt Sternfeld, nämndeledamot och Stellan Vinthagen, fredsforskare, häktades efter att de den 21/3 gav en korg med blommor och verktyg till vakterna på kärnvapenubåtsvarvet i Barrow, nordvästra England. Deras rättegång börjar den 4 maj och beräknas enligt deras advokat, Gareth, hålla på ca 5-10 dagar. Maximistraff för åtalet Konspiration till kriminell skadegörelse är tio års fängelse.

Radiostationen sänder i mp3 format vilket fungerar via vanliga mobiler, ljudkort och högtalare i datorn. Adressen till radiostationen är https://ickevald.net/billradion/ 

Intervju med Billradions redaktör

Rolf Lindahl från stödgruppen för Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber intervjuar radiostationens redaktör Per Herngren.

– Ni hävdar att ni har en möjlig lyssnarskara på 150 miljoner.

– Ja, det stämmer. Det är 140 miljoner fler potentiella lyssnare än vad de markbundna radiostationerna i Sverige har, menar Per Herngren.

– Ja, men vänta här, flera av era program är ju på svenska.

– Ja, men vi kommer att lägga ut en svenskkurs med de viktigaste orden, som ickevåld, civil olydnad, symbolik och fika.

– Fika!?

– Ja, det gör vi mycket i plogbillsrörelsen. Det är därför vi får så bra kontakt med poliser och domare. Våra advokater hinner dock aldrig fika.

– Annars, verkar ni för fred.

– Ja, just det.

– Men du som själv är plogbillsaktivist, lyssnarna kan väl knappast förvänta sig att du ska vara opartisk och neutral?

– Nej, för tusan. Vi har alldeles för länge sett hur massmedia med sina neutrala silkesvantar låter plogbillar oemotsagt få säga precis vad de tycker. Plogbillarnas intellektuella förmåga riskerar ju att stagnera. Min strategi är att efter en stunds uppvärmning av intervjuoffret – utan fika – så ställer vår radiostation de verkligt svåra frågorna.

– Vad är det för frågor?

– Tjaa, vi tar upp hur det är för familjen när någon sitter i fängelse exempelvis.

– Du lär inte ha någon tidigare erfarenhet av radio?

– Nej, jag försöker lära mig. När det gäller intervjuteknik så använder jag mig av mina erfarenheter som forskare på universitetet. Om lyssnaren tycker jag är alldeles för tråkig eller systematisk så kan de bara dra i spaken som finns i ljud-spelaren och hoppa runt i radioprogrammet. Fördelen med radio över Internet jämfört med etermedia är att lyssnaren inte behöver stå ut med de tråkiga bitarna bara för att få lyssna till ett och annat guldkorn. Sedan kan man ju dessutom lyssna på programmen när man vill. Himla käckt faktiskt, själv har jag konsekvent missat Soulcorner de senaste tjugo åren, har för mycket att göra, vet inte ens om programmet fortfarande sänds, det sänds i varje fall inte när jag sätter på radion. Dessutom springer jag alltid runt och jobbar när jag lyssnar på radio, då missar jag början när någon säger något vettigt. Jag fattar inte varför den statliga radion inte har ordnat med en repeteringsfunktion. Men det beror väl på alla nedskärningar.

– Men ni har en repeteringsfunktion…

– Visst, du kan lyssna hur många gånger du vill. Vi har inga svindyra mikrofoner, men vi använder vissa väsentliga finesser som vi hoppas lyssnaren ska uppskatta.

– En sista fråga, hur ska ni få lyssnare till era radioprogram?

– Vi har ingen musik.

– Ni har ingen musik?

– Nej, just det, folk får prata till punkt, inga avbrott, inga nedtoningar, inga klipp. Vill man lyssna på musik, rekomenderar vi att man väljer den själv, det går ju exempelvis att ladda ner musik från internet.

Webbadress till Billradion https://ickevald.net/billradion/

image_pdfimage_print

Bli kreativ med texten och dela funderingar!