Rättvis demokrati – John Rawls

John Rawls professor vid Harvard University

Den politiske filosofen John Rawls menar att ett rättvist demokratiskt beslut stärker och lyfter den grupp som har det sämst. För att komma fram till detta beslut krävs en demokratisk procedur som leder till sådana beslut. Rawls visar att demokrati är beslut som utgår från allas jämlikhet.

Paradigmet för den demokratiska procedur som skapar rättvisa är barnet som skär upp tårtan på ett kalas. De andra barnen ska ta först. Den som skär upp kan räkna med att få den minsta biten. Det gäller att skära så rättvist som möjligt.

Procedurer för rättvisa demokratiska beslut

Utgår man från en demokratisk procedur för rättvisa bör därför följande gälla:

  1. När ett parlament tar beslut som påverkar lönerna ska de som tar beslutet i parlamentet få ut samma lön som den grupp som får lägst lön.
  2. När kommunfullmäktige eller ett departement tar beslut om boendestandard ska de som tar beslutet sedan få leva i samma standard som de som bor sämst.
  3. När en regering tar beslut om pension ska de som tagit beslutet få samma pension som de som får lägst pension.
  4. De som på en arbetsplats beslutar om lönen ska få samma lön som de som får lägst lön.

Johan Rawls lyfter fram att även grupper och enskilda som inte tar besluten behöver använda paradigmet från barnet som skär upp tårta som tankeexperiment. Med dess hjälp kan man utröna vad som är rättvist och demokratiskt.

Rättvisa demokratiska beslut kommer alltså från en procedur. Men denna procedur ska, enligt Rawls, inte utgå från den individ som har det sämst utan från den grupp som har det sämst. Resultatet riskerar annars att bli godtyckligt.

Per Herngren

2024 06 28, version 0.1

Referens

John Rawls, A Theory of Justice, Cambridge, Massachusetts: The Belknap Press Harvard University Press, 1999, (original 1971).

John Rawls, En teori om rättvisa, Göteborg: Daidalos, 1996, (original 1971).

2 reaktioner på ”Rättvis demokrati – John Rawls”

  1. Oskar Permvall

    Beskrivningen känns OK, men kommer du till slöjan av okunskap som jag minns det hanterar beslut lite annorlunda och möjliggör ”debatt” med inlägg liknande det du skriver om tårtan.
    Fast inser att minnet mitt luckrat upp kunskapen, det är länge sedan jag läste Rawls 🤔🙂

    1. Tack Oskar för fin läsning! Rättvis tårta är ju paradigmet. Utifrån det försöker Rawls lösa det med slöjan av okunskap. Den lösningen finns inte med i boken. Men jag utgår från själva paradigmet och antyder att öppen demokrati behöver använda det för att bli rättvis. Det politiska blir på så sätt en annan lösning på problemet än Rawls.

Bli kreativ med texten och dela funderingar!