Gränsen för gränslöst motstånd – utvisad och över gränsen igen

”Inför påsken 2014 konspirerade några plogbillar och krigsvägrare från tre nationalstater om att smuggla Per Herngren över ’gränsen in i USA’ för att delta i civil olydnad vid en vapenfabrik i Florida. 

Gruppen firade 30-års jubileet för Pershing Plowshares avrustning av en kärnvapenraket med hjälp av hammare. En domare utdömde 1984 straffet åtta års fängelse för Per Herngren och de sju andra i gruppen Pershing Plowshares, Per blev utvisad efter 15 månader i fängelse. 

Denna gång var det inte USAs immigrationspolis som stoppade honom från att ta sig över gränsen. Det var snarare de gränslösa aktivisterna som fick svårigheter att konspirera mellan tre nationer. (Nations)gränsen i deras eget organiserande satte stopp.” (Citerat från ickevald.net 2014)

– Jag hade köpt bra vandrarskor som andades och var vattentäta så jag kunde gå genom skogen. Så själva gränsen var inte det stora problemet; om det nu fanns en verklig gräns därinne i skogen? Men att ta sig till gränsen … Och att sedan ta sig från gränsen till Florida utan att visa upp visumpapper. Och sedan tillbaka till gränsen, och över … Det finns ”underjordiska järnvägar” på båda sidor om USAs gräns. Men dessa gränsöverskridande grupper behöver tid för att koordinera sig. 

Underjordiska järnvägar startade under slaveriet för att hjälpa slavar som befriade sig så de kunde ta sig till nordstaterna. 

– Underjordiska järnvägar består av guider och chaufförer som känner till färdvägar och platser. Samt säkra hus där en kan bo. Allt detta koordineras, tja, det är lite grann som järnvägar med olika stationer. Men underjordiska järnvägar centralstyrs inte, de koordinerar sig dynamiskt.

– När jag skulle få hjälp med att ta mig över USAs gräns upptäckte vi att vi fastnat i alltför nationellt organiserande. Det tog för lång tid att koordinera så jag lyckades inte komma över usa-gränsen.

Per Herngren har tidigare blivit utvisad två gånger från USA.
– Ärligt talat har jag aldrig sett den där gränsen som gränspolisen hänvisade till. Först tänkte jag myten om en gräns var ett makttrick för att lura mig. Men stat och många andra tycks uppriktigt tro att det faktiskt existerar en gräns. Möjligen är det någon form av lokal vidskepelse som sprider sig över världen.

Bli kreativ med texten och dela funderingar!