Offergöra flyktingar: tycka synd om som rasifiering

Folk som flyr krig och lyckas ta sig genom tuffa svenska gränskontroller är väldigt olika. Att offergöra dem är en metod som rasifierar människorna som flyr. Dom görs lika varandra och därför annorlunda Oss.

I kommuner och i hjälporganisationer har offergörandet ökat det senaste åren. “Dom” pekas ut som hjälplösa som “Vi” behöver ta hand om.

Offergörandet är inte ett bejakande av att vissa människor på olika sätt varit eller kanske fortfarande är offer. Offergöra är att generalisera och göra dem annorlunda oss. Det är också en metod för att göra oss till de goda hjälparna. Vi har ordning. Och stackarna behöver vår hjälp.

Metoder för att offergöra flyktingar

  1. Speciella kunskaper. Peka ut flyktingar som en traumatisk grupp som behöver experthjälp. Vanliga medborgare utan rätt kunskaper ska hålla sig undan.

  2. Förstå dem. “Förstå” att flyktingarna har gått genom sådana hemska saker att de blir destruktiva för sig själva, för varandra och för “vårt samhälle”.

  3. Utanför. Förutsätta att om myndigheter inte tar hand om dem kommer de att isolera sig. Inte förvänta sig att de vill samarbeta med “svenska” folkrörelser, arkitekter, byggare, ingenjörer och stadsplanerare.

  4. Vänta med att låta dem arbeta. Inte ge dem arbetstillstånd. De behöver tas om hand om, och bli “som svenskar”, innan de får arbetstillstånd. De skulle inte klara att direkt börja jobba i “vårt samhälle”.

  5. Låt dem inte bygga städer och bostäder. Inte ge dem bygglov och mark. Det är svenska myndigheter som ska ordna bostad åt dem. De ska inte ordna det tillsammans med varandra och andra. Ja, även om de samarbetar med svenskar ska de inte få bygga nya städer och byar. Visst, en stor del av Sverige har förvandlats till ödemark, men det kan inte Dom lösa. Det går inte för sig att folk som inte är Svenskar bygger nya städer. Inte här hos oss. Dom förstår ju inte våra byggregler.

  6. Låt dem inte bygga nya demokratier. De ska underordna sig våra etablerade företag och organisationer. De är ju inte härifrån så de kan inte klara av att organisera nya demokratiska samhällen.

Per Herngren
2016 09 24, version 0.1.1

Referens

Per Herngren, Ta hand om flyktingar: kolonialism, 2016.

Per Herngren, ‘Förstå dom’ som rasifiering, 2015.

Mer om rasifiering

Start
Meny
 

Kurser i att ingripa vid rasism
……………..rasifiering
Bortom mångkulturalism: Butler
Kultur är inte container
Vem ska integreras?
Kritik mot integration
Ta hand om flyktingar: kolonialism
Offergöra flyktingar som rasifiering
‘Förstå dom’ som rasifiering
Vithet i antirasism
Antirasism blir nyhetsbyrå för rasism
Antirasism som svensk stolthet
Svenskhet blir vithet: nation & ras
Krig, terrorism, nation i resonans
Konsumtion, nationalism och rasism
Fascism
Är domstol strukturellt rasistisk?
………………våld
Handbok för provokatörer
Legitimera-våld i Göteborg 2001
Rasistisk förklaring av kravaller
Avrustning är inte våld
……………..
Texter om makt
Texter om feminism

Blogg

English

Kurdish, Polish, Arabic, Spanish, Dutch

Kommentera gärna