Civilmotstånd i krig

Träna civilmotstånd – om att ingripa i krig och förtryck

Kursledare

Per Herngren är utsedd till Årets Folkbildare i Sverige. Han har gett ut tio böcker på fyra språk.

Han har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika. War Resisters International har valt ut honom som en av världens mest erfarna ickevåldstränare.

Under kursen tränar deltagarna olika metoder för civilmotstånd under krigssituationer: att ingripa vid politiskt våld, krig eller förtryck.

Syftet är att träna tekniker för de som åker till krigsområden för olika former av ingripanden, eller för de som ska fungera som ickevåldslivvakter, följeslagare eller fredsobservatörer för människor som hotas av polis, militär eller paramilitära grupper.

För att kunna ingripa vid våld i vår närhet eller på andra platser i världen behövs övning. Gandhi räknade med att träningen för ickevåld tar längre tid än träningen för att bli soldat.

Civilkurage kommer inte inifrån utan från stöd, solidariskt engagemang och mycket träning.

Efter varje träningspass analyserar vi styrka och svagheter som finns i varje metod. Under en kurs i civilmotstånd kan det ta flera dagar innan teknikerna landar och sätter sig i ryggmärgen på deltagarna.

För att alla deltagare ska kunna tillgodogöra sig träningen och samtal kring teorin så är det maximalt åtta personer på varje kurs.

Bilder från när Per Herngren åker till södra Kurdistan, norra Irak, för att träna civilmotstånd i olika städer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen