Civilmotstånd i krig

Boka kurs med Per Herngren

Er organisation beställer behovsanpassad utbildning, med möjlighet till uppföljning och fortsatt utbildning.

Per Herngren är utsedd till Årets Folkbildare i Sverige. War Resisters International utvalde Per till en av världens mest erfarna ickevåldstränare. Han har publicerat fjorton böcker på fyra språk.

Beställ kurs med Per till er organisation

Per Herngren Fotograf: Sofie Sigrinn Licens: Creative Common
Kursledare Per Herngren

Han har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika.

Träna civilmotstånd – om att ingripa i krig och förtryck

Under kursen tränar deltagarna olika metoder för civilmotstånd under krigssituationer: att ingripa vid politiskt våld, krig eller förtryck.

Syftet är att träna tekniker för de som åker till krigsområden för olika former av ingripanden, eller för de som ska fungera som ickevåldslivvakter, följeslagare eller fredsobservatörer för människor som hotas av polis, militär eller paramilitära grupper.

För att kunna ingripa vid våld i vår närhet eller på andra platser i världen behövs övning. Gandhi räknade med att träningen för ickevåld tar längre tid än träningen för att bli soldat.

Civilkurage kommer inte inifrån utan från stöd, solidariskt engagemang och mycket träning.

Efter varje träningspass analyserar vi styrka och svagheter som finns i varje metod. Under en kurs i civilmotstånd kan det ta flera dagar innan teknikerna landar och sätter sig i ryggmärgen på deltagarna.

För att alla deltagare ska kunna tillgodogöra sig träningen och samtal kring teorin så är det maximalt åtta personer i varje undervisningsgrupp.

Bilder från när Per Herngren åker till södra Kurdistan, norra Irak, för att träna civilmotstånd i olika städer.

Bli kreativ med texten och dela funderingar!