Gestalta samarbete och öva att ingripa i konflikter – Helena Mering & Per Herngren

Hur görs samarbete och konflikter kreativa i arbetet med teater, musik och kultur?

Fortbildning för grupper som arbetar med kultur leds av Helena Mering, diplomerad gestaltterapeut och som arbetat tjugo år på GöteborgsOperan, samt Per Herngren som gett ut fjorton böcker på olika språk och blivit utsedd till årets folkbildare i Sverige.

Helena Mering
Helena Mering

Helena Mering ger utifrån sina erfarenheter som professionell sångare och gestaltterapeut gruppen tid och plats att ställa sig frågor om hur den samarbetar och ge möjlighet för deltagarna och gruppen att se på sig själva och varandra med nya ögon. 

I en arbetsgrupp blir det i bästa fall en massa kreativitet, det vill vi leta efter! När samarbetet blir trist och grått, vad är det som egentligen pågår i deltagarna och arbetslaget? 

Det går att hitta det som ligger i vägen och hindrar för att sedan ge plats för nya vägar och val!

Till gruppens hjälp använder Helena Mering gestaltmetodik som innebär ett ickedömande och nyfiket sätt att undersöka arbetsmetoder och relationer.

Fördjupad kunskap om nervsystemet och hjärnan gör att vi kan få veta något om hur vi reagerar i olika situationer och därmed hitta användbara sätt att ta tillvara ilska och frustration, arbetsglädje och drivkraft. 

Per Herngren Fotograf: Sofie Sigrinn Licens: Creative Common
Per Herngren

Per Herngren lär ut tekniker från performativt konfliktingripande. Med fokus på kreativitet övar deltagarna jämlikare samarbete och olika sätt att motverka överbelastning av information och kommunikation. Ett syfte med kurserna är att motverka funktionell dumhet och tröghet i arbetet med kultur. Genom att öva flera performativa tekniker för civilkurage tränar gruppen omsorgsfulla sätt att ingripa i mobbning, sexism, diskriminering och härskartekniker. Performativ är att låta mål och medel bli ett. Målet blir metoden istället för att skjuta målet på framtiden.

Snarare än att ange enkla fix och svar är syftet att bredda gruppens repertoar i att ingripa i destruktiva dynamiker. Kursledarna arbetar intensivt i mindre grupper, praktisk träning varvas med teori. Utbildningen praktiserar relevant vetenskap.

Per Herngren är utsedd till Årets Folkbildare i Sverige. Han utdelades Göteborgs fredspris 2022. Och han har publicerat fjorton böcker på fyra språk. Per har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika. War Resisters International utvalde Per till en av världens mest erfarna ickevåldstränare.

Kontakta oss för behovsanalys kring intensivkurser

Helena Mering

Telefon: 070-840 78 27
Mejl: meringhelena@gmail.com

Per Herngren

Telefon: 070-88 77 211
Mejl: per.herngren@gmail.com

Bli kreativ med texten och dela funderingar!