Hur ingriper vi i trakasserier och härskartekniker – facklig kurs i konflikthantering

med sensus och Per Herngren

Hur ingriper fackliga representanter och chefer vid sexuella trakasserier, härskartekniker och sexism?

Boka kurs
Per Herngren

Per Herngren är utsedd till Årets Folkbildare i Sverige. 2022 fick han Göteborgs Fredspris. War Resisters International utvalde Per till en av världens mest erfarna ickevåldstränare.

Han har publicerat fjorton böcker på fyra språk.

Han har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika.

Er organisation beställer behovsanpassad utbildning, med möjlighet till uppföljning och fortsatt utbildning.

Kursen tar upp hur ingripande vid övergrepp utförs på ett sådant sätt att jämlikhet, upprättelse och omsorg samtidigt skapas. Detta kallas performativt konfliktingripande. Performativ innebär att mål och medel blir ett, inte två separata delar där målet skjuts på framtiden. Jämlikhet blir medel för att uppnå jämlikhet. Och omsorg blir medel för omsorg.

Kursen använder liknande metoder som Sensus öppna kurser i civilkurage och ingripa i konflikter.

Ingripa istället för ursäkter

Performativt konfliktingripande ger praktiska verktyg så inte organisationer tafatt svarar på #metoo-kampen genom att ramla in i klassiska fällor som: medling, ni-borde-prata-ut, maktkamp istället för att skapa jämlik maktstruktur, skamstraff istället för att ändra organisationen, peka ut duktiga och dåliga istället för att träna ingripande, eller konfliktundvikande för att inte skapa dålig stämning.

Kursens innehåll

Under kursen tränar deltagarna praktiska verktyg för att ingripa. Kursen tar även upp hur organisatoriska förändringar långsiktigt kan skapa jämlikhet och skydd mot övergrepp. Hur skiljer vi på meta- och sakingripanden? Vilka ordningar och strukturer kan både skapa jämlikhet och skydda mot härskartekniker?

Kursen bygger på metoder från performativt konfliktingripande, queerfeminism, proaktiv konflikthantering samt ickevåld.

Kontakt

Katarina Wallgren på Sensus:
Mejl: katarina.wallgren@sensus.se

Per Herngren
Mejl: perherngren(snabel-a)gmail.com
Mobil: 070-88 77 211

Träning i civilkurage och konflikthantering kan rädda liv

Statistik från FNs arbetsorganisation tyder på att fler dör av sjukdomar och stress som orsakas av organisation, mobbning och härskartekniker på arbetsplatsen än som dör av olyckor orsakade av farlig arbetsmiljö. Att införa regelbunden träning i civilkurage och konfliktingripande skulle i så fall rädda liv.

”Enligt FN:s internationella arbetsorganisation, ILO, inträffar årligen omkring 2,8 miljoner arbetsrelaterade dödsfall. Drygt 380 000 av dem är dödsolyckor. Av dödsfallen beror 14 procent på olyckor och 86 procent på sjukdomar. Att människor dör, blir sjuka eller slits ut i förtid och att jobbstressen tvingar upp antalet sjukskrivningar är helt oacceptabelt. Varje arbetsrelaterad död är ett misslyckande i arbetsmiljöarbetet.” (Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör, Arbetsmiljöverket, DN, 27 april 2019.)

Avbryta avbrytaren - träna feministiska mötestekniker

Dela gärna sidan:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *