Ingripa i sexuella trakasserier och härskartekniker – Kurs i konflikthantering för kyrkor

Beställ en kurs till organisation eller församling. Eller gå en öppen kurs med Sensus

  • Hur kan kyrkans aktiva och personal öva civilkurage för att bryta tystnadskultur i kyrkor?
  • Hur ingriper vi kraftfullt och samtidigt med omsorg vid sexuella trakasserier, härskartekniker och mobbning?
  • Hur kan kyrkans verksamheter och arbetsgrupper ta ansvar för metoo-berättelserna genom att införliva strukturer och praktiska färdigheter i att ingripa?

Kursledare

Per Herngren är utsedd till Årets Folkbildare i Sverige. Han har gett ut tio böcker på fyra språk.

Han har utbildat i konfliktingripande sedan 1985 i Europa, Centralasien, Mellanöstern samt i Syd- och Nordamerika.

Kursen tar upp praktiska metoder för att ingripa vid övergrepp och härskartekniker. Metoderna för att ingripa utförs så att mål och medel blir ett, så att jämlikhet, upprättelse och omsorg samtidigt skapas. Detta kallas performativt konfliktingripande. Performativ innebär att mål och medel blir ett, inte två separata delar där målet skjuts på framtiden. Jämlikhet blir medel för att uppnå jämlikhet. Och omsorg blir medel för omsorg.

Kursledaren Per Herngren har utbildat i konflikthantering i Svenska Kyrkan och Equmeniakyrkan, i lokala församlingar och på präst- och diakonutbildning, samt på pastorsutbildning.

Kursen tar upp liknande metoder som Sensus öppna kurser i civilkurage och ingripa i konflikter.

Ingripa istället för ursäkter

Performativt konfliktingripande ger praktiska verktyg så inte organisationer tafatt svarar på #metoo-kampen genom att ramla in i klassiska fällor som: medling, ni-borde-prata-ut, maktkamp istället för att skapa jämlik maktstruktur, skamstraff istället för att ändra organisationen, peka ut duktiga och dåliga istället för att träna gemensamt ingripande, konfliktundvikande så inte stämningen förstörs.

Kursens innehåll

Under kursen tränar deltagarna praktiska verktyg för att ingripa. Kursen tar även upp hur organisatoriska förändringar långsiktigt kan skapa jämlikhet, omsorg och skydd mot övergrepp. Hur skiljer vi på meta- och sakingripanden? Vilka ordningar och strukturer kan både skapa jämlikhet och skydda mot härskartekniker?

Kursen bygger på metoder från performativt konfliktingripande, queerfeminism, proaktiv konflikthantering samt ickevåld.

Kontakt

Per Herngren: perherngren(snabel-a)gmail.com
070-88 77 211

Kommentera gärna