Hopp & Motstånd har sedan 1991 experimenterat med feministiska och ickevåldsliga mötes- och samtalstekniker. De europeiska Hope & Resistance startade redan 1987.
Nyårsträffen Hopp & Motstånd arrangeras inte som nyårsläger längre. Plogbillsrörelsen fastnade under några år i lägerverksamhet och blev en lägerrörelse snarare än en motståndsrörelse. Nu arrangerar vi Hopp & Motstånd kring rättegångar för att göra dem till träffpunkt för ickevåldsmotstånd.
Broschyren nedan från 2002 är publicerad här eftersom den visar några av innovationerna kring mötes- och samtalstekniker som Hopp & Motstånd var med och utvecklade. Till vänster finns också länk till några tankar om basgrupper och ickevåld.
Hopp & Motstånd
Innehåll
är en mötesplats för de som är intresserade av ickevåld och civil olydnad. Både nya och gamla rävar har möjlighet att träffas. Vi har träffats en gång per år sedan 1992.
Nyårsträff med ickevåldskurs
Fira nyår med musik, fest, dans, workshops om intressanta ämnen som civil olydnad, fängelse och stöd. Vi erbjuder workshops både för de som varit aktivister i decennier och för nybörjare. (Efter 2001 har Hopp & Motstånd hållits på andra datum än nyår.)
Familjeläger
Flera av deltagarna brukar ta med sig sina familjer. Egna aktiviteter ordnas för barn och ungdomar. Deltagarnas åldrar är väl spridda från nyfödda till pensionärer.
Funktionsnedsättning
Vi anstränger oss för att våra arrangemang ska vara tillgängliga för rullstol. Möjlighet till eget rum med toalett och dusch brukar finnas. Vid andra funktionsnedsättningar hör av dig.
Arrangörer
(År 2002 Skiljer sig från år till år)
Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber, Kristna Fredsrörelsen i Göteborg, Kristna Freds Smeder, Kristna Studentrörelsen Sverige, Fikonträdet Catholic Worker i Hammarkullen, Intervenire Kurser i ickevåld.
Former
För att motverka makt och sexism använder vi några av de verktyg som ickevålds- och feministiska rörelser utvecklat de senaste decennierna.
- Hopp & Motstånd arbetar för att motverka mobbning, sexism och andra former av dominans eller förtryck. Vi har bland annat utarbetat former för beslut och samtal i små grupper. I stora grupper dominerar några få, därför undviker vi dem.
- Du bestämmer själv om du vill sova i i enskilt rum eller tillsammans med andra. Den huvudsakliga maten kommer att vara vegetarisk men det finns även tillgång till kötträtter och vegansk mat.
- Basgrupper är en möjlighet att ge stöd och samtala om det som hänt under dagen, både jobbigheter och intressanta saker vi tänkt på. I basgrupperna undviker vi förtal genom att inte ge namn. Basgruppen kan också ordna aktiviteter eller fester.
- Runda innebär att alla får yttra sig innan någon tar ordet igen. Då lyfter vi fram de tysta och dämpar de pratglada ngt. Vill du inte säga ngt så passa.
- Personlig rapport är en runda som används i basgruppen och i början på möten. Då berättar vi saker som hänt en, hur man mår etc.
- Underlättare kallas den som leder mötet.
- Stämningsunderlättare väljer vi för att se till att vi får ordentligt med raster, pauslekar eller för att se till att förtryck inte uppstår. Ofta väljer vi också förtrycks- eller sexismobservatörer som komplement till stämningsunderlättarna.
- Tidsunderlättare planerar tiden, säger till och gör att vi andra slipper kolla på klockan.
- Workshops är att i liten grupp samtala om eller arbeta med något intressant.
Funktionärer
Hopp & Motstånd fördelar ansvar, uppgifter och makt på flera funktionsgrupper.
- Koordineringsgrupp: Från nu till lägret.
- Informationsgrupp. Från nu och under hösten få ut info till olika grupper.
- Mediagrupp: Från september till november, pressmeddelanden och kontakter med tidningar om lägret.
- Stämningsunderlättargrupp och välkomstgrupp. En dag före och under lägret.
- Musik: Under lägret.
- Förtrycks och sexismobservatörsgrupp Under lägret.
- Dokumentationsgrupp Under och efter lägret.
- Schemagrupp September t o m H & M lägret.
- Mat: Planera före och inköp. Annelie är kontaktpersson.
- Mat under lägret. Annelie tillsammans med Internationella Arbetslag.
- Café: Internationella arbetslag.
- Ekonomigrupp:.
(Denna text skrev Per Herngren för foldern för nyårsträffen Hopp & Motstånd 2000)