Hur jag blev utvisad från USA – igen

Citerat direkt från Pressmeddelande 2008-02-05

Idag tisdag 5 februari 2008 utvisades Per Herngren från New York, JF Kennedy flygplatsen. Per Herngren greps igår kväll 4 februari när han landade med flyg från Paris på väg till Guatemala. Han förhördes en timme och hölls fängslad fem timmar för att sedan bli utvisad.

Skälet till utvisningen var att han påsksöndagen 1984 med hammare avrustade delar till Pershing II kärnvapenraket tillsammans med sju personer i plogbillsgruppen Pershing Plowshares.

Per Herngren lyckades ta sig in i USA 2002, då han bland annat deltog i begravningen av Phil Berrigan, katolsk präst som grundade plogbillsrörelsen. Immigrationspolisen förklarade att skälet för att han utvisades nu men inte 2002 var att de helt enkelt har fått ett effektivare datorsystem än de hade 2002.

Mikael Lindgren från en tidigare plogbillstödgrupp intervjuade Per Herngren om nattens utvisning:

Varför utvisade de dig hit till Guatemala och inte till Sverige?

– En polis ville att jag skulle utvisas till Sverige. Men eftersom jag hade biljett till Guatemala så föreslog jag att det borde bli enklare för dem att utvisa mig till Guatemala istället. Möjligen är jag den enda svenska medborgaren som har utvisats till Guatemala?

Du blev ju utvisad 1985 för din plogbillsaktion. Hur kändes det att hållas i förvar hos immigrationspolisen igen?

– Det kändes lite som att ha hamnat på en teater. New York polisen har precis den jargongen som man hör på polisserier från New York. När de såg att jag satt och skrattade åt det surrealistiska i situationen spelade de med och lade in citat från polisfilmer i dialogen med varandra.

Jag hade flera fina samtal med poliserna. Min förhörsledare blev intresserad av vår tidigare plogbillsaktion och började diskutera ickevåld och världssituationen med mig. Det visade sig att vi på flera punkter faktiskt höll med varandra.

Det som kändes obehagligt var att det blev så tydligt att immigrationssystemet i USA är rasistiskt. Jag var den ende vite bland ett trettiotal gripna. Flertalet som hålls är fattig ursprungsbefolkning och mestiser som mellanlandar på väg någon annanstans. De har inte gjort något brott men hålls rutinmässigt i förvar innan de förs med vakter till nästa flyg. De rika och de vita får däremot gå fritt på flygplatsen och handla taxfree innan de kliver på sitt flyg.

Vad gör du här i Guatemala?

– Jag ska korrekturläsa en äventyrsbok jag skrivit och behövde lite inspiration och idéer. Jag tackade faktiskt Immigrationspoliserna för att de gav mig ovärderliga uppslag för min bok. Då skrattade de men tyckte ändå att jag i framtiden borde åka via Mexiko istället för USA.

Bli kreativ med texten och dela funderingar!