Ras och klass återskapas genom att göra en gruppidentitet mer upplyst och informerad än andra.
-
Texter om upplysning
Ras och klass återskapas genom att göra en gruppidentitet mer upplyst och informerad än andra.
-
Sprida information löser inte problem – Freuds kritik
Sigmund Freud kritiserar sina kollegor för deras tro att upplysning, diagnos, fakta och information hjälper patienterna att lösa sina problem. Freuds kritik blir dessutom en skarp kritik mot upplysning och information för att lösa politiska problem. Freud är inte negativ mot fakta och information. Det behövs precis som vi behöver verktyg för att bygga. Han…
-
Bjud inte upp fascismen som motdansare
Artikeln är publicerad i tidskriften Kurage oktober 2018 Vi frestas att fångas av vår motvilja mot rasifierande uttalanden. ”Nämen så dumt!” Det kan vara fascister och sverigedemokrater eller etablerade moderater och socialdemokrater som uttalar fördomar. Vår upprördhet lockar oss att nappa. Antirasism förvandlar då sig själv till nyhetsbyrå för rasism. Vi delar med oss av fördomsfulla,…
-
Vänster förandligar politiken
Stöter delar av vänster ifrån sig kroppen? Istället för att riskera sårbarheten i att materialisera och förkroppsliga de samhällen och system man tillsammans vill leva förandligar delar av vänstern sin politiska praktik. Metoder att förandliga politisk praxis Agitation. Rätt åsikter föreställs leda till politisk förändring, till och med revolution. Åsikter tänks komma före materialisering av…
-
God härskare och onda rådgivare
Det finns otaliga myter om den gode kungen som är omgiven av onda rådgivare. Lösningen i dessa myter är alltid att hitta ett sätt att ta sig förbi rådgivarna och nå ända fram till kungen med sanningen. Bara han verkligen inser hur det ligger till kommer han att regera rätt. Idag är denna myt starkare…
-
Fakta som flykt från befrielse – politik som träning
Otto: Det är lätt att tro att kunskap är något vi förvärvar och förvarar i vårt inre. Vi lär oss något, sedan kan vi det; -“Jaha, nu vet jag det.” Men många typer av kunskap är en kontinuerlig improvisation, där förutsättningarna förändras hela tiden och vi måste ständigt träna. Vad är relationen mellan träning och…
-
Medvetandegöra producerar medelklass: upplysning som motor
Den politiska radikalitet som upphöjer det djupa, det medvetna, det äkta och det autentiska över det ytliga blir med i produktionen av medelklassens självmedvetande som just medveten. Medelklass använder insikten, medvetenheten, för att skilja sig från prekariat, industriarbetare, invandrare, servicepersonal. Medvetenheten producerar skillnader mellan bildade och obildade. Medelklass är verb snarare än substantiv Medelklass är…
-
’Förorten’ ersätter utlänning/invandrare/inföding
Under historien har inföding, invandrare och andra ord använts för att reproducera vit, upplyst medelklass som hjälper de mindre upplysta, de som inte klarar sig utan det vita, västerländska. ’Förorten’ som rasifiering De senaste åren har ”förorten” lanserats som ett begrepp för att peka ut oupplysta som behöver hjälp av ’upplyst’ medelklass. Upplysning kan handla…
-
Mansplaining, medelklassplaining, vitplaining, stockholmsplaining
Förklaringar blir makttekniker när de återskapar en grupp som mer upplyst och informerad än ”de andra”. Och när de samtidigt producerar de andra som mindre vetande. Förklaringar producerar de underordnades underordning genom själva försöket att höja deras medvetande. Mansplaining Producera män som bättre vetande än kvinnor genom att förklara och upplysa kvinnor. (Från man+explain.) Medelklassplaining…
-
”Medvetandegöra” skapar klass – Ulrika Dahl
Queer, hacktivism och ickevåldsträning experimenterar, finslipar och tränar snarare än medvetandegör. Politisk förändring prövar, testar och finslipar detaljer. Finslipande och träning riktar sig mot samarbete, mot hur gemenskaper, saker och kroppsdelar fungerar ihop. Detta skiljer sig från den mer dominerande föreställningen att förändring handlar om hur individen först blir medveten och sedan agerar. Övningar, workshops…
-
Medvetna individer förändrar ej
Utkast för boken Mode & Motstånd av Per Herngren och Otto von Busch (Korpen, 2016) Otto: Även då vi klär oss tänker vi oftast som individualister. Även om vi lägger mycket tid på att likna eller härma andra, en vän, subkultur eller mytisk figur, så tänker vi oftast att vi skulle ha en “egen stil”.…
-
Kunskap tar ej bort rasism: Sara Ahmed
Texter om ickevåld, konflikthantering, samhällsförändring, civil olydnad och plogbillsrörelsen
-
Ta hand om flyktingar – kolonial praktik
Texter om ickevåld, konflikthantering, samhällsförändring, civil olydnad och plogbillsrörelsen
-
Börja inte med dig själv
Texter om ickevåld, konflikthantering, samhällsförändring, civil olydnad och plogbillsrörelsen