Texter om religion

Gud är det som man tar sin tillflykt till,
som man förlitar sig på

Martin Luther, Stora katekesen

  • Nationalstaten blir religion: Rousseau

    När borgerliga städer etablerade sig som öar i de feodala ordningarna växte utopin om nationalstaten fram. Utopin var att en nationell stat skulle kunna ersätta kungar och feodalherrar. Redan tidigt lanserades nationalstaten som helig. Denna helighet var nödvändig för att nationalstaten skulle kunna tränga undan andra upphöjda ordningar. 1762 skriver Jean-Jacques Rousseau ”no state has…

  • Texter om religion

    Gud är det som man tar sin tillflykt till,som man förlitar sig på Martin Luther, Stora katekesen

  • Hur kyrkor lämnar nyliberalism – kurs med Katinka Randin och Per Herngren

    Jämlikare och effektivare demokrati kan tränga tillbaka New Public Management och nyliberalism i kyrkor! Beställ intensivkurser med Katinka Randin och Per Herngren En anda av New Public Management har lyckats besätta delar av kyrkan. Nyliberalism tränger undan solidaritet och kreativitet, engagemang och jämlik demokrati. Dessa nyliberala andar genomför en omvänd exorcism i kyrkor och administration.…

  • Nationalstat som religion

    1762 lanserar Jean-Jacques Rousseau begreppet civilreligion för att beskriva hur staten organiserar ordning och sammanhållning med hjälp av riter och trosföreställningar (The Social Contract, 1762). Nationalstaten skapar sig helig auktoritet och gör sig till egen religion, med tiden möjligen den största världsreligionen. Hundrafemtio år efter Rousseau definierar religionsociologins ”fader” Émile Durkheim religion som ett system av…

  • Kristendomen revolutionerar revolutionen – Zizek

    Kärleken till nästan bryter med den kosmiska ordningen av hämnd och bestraffning. Den kristne älskar sin fiende utan att försköna fiendens fiendeskap. För Zizek är detta vägen till en framgångsrik revolution som övervinner orättvisor och förtryck. Slavoj Zizek är filosof från Slovenien. Han utvecklar teorier om psykoanalys, revolution, marxism, ateism och kristen teologi. Det kristna…

  • Politik och religion

    Här är ett försök att begripa skillnad och samband mellan politik och religion. Det är inspirerat av Durkheims religionssociologi. 1. Politik är en organisations eller grupps beslut om hur det gemensamma ska samverka. Politik är dessutom gemenskapens beslut om interventioner i andra gemenskaper: i konflikter, våld, förtryck och övergrepp. 2. Religion är politik som politiskt…

  • Samhällsförändring är rekursiv

    Denna text är dessutom publicerad på kurdiska. Nietzsche ger med sin eviga återkomst ett alternativ till linjära föreställningar om samhällen och samhällsförändring. Den kanske vanligaste linjära föreställningen om samhällsförändring är politisk påverkan av makthavare genom aktioner, medvetandegörande och opinionsbildning. Med Nietzsche och ickelinjär teori kan vi bryta med denna dominerande föreställning om hur samhällen fungerar.…

  • Religion är folkets opium – Marx, Lenin & Žižek

    På Karl Marx tid var opium en smärtstillande medicin som kunde köpas på apoteket i exempelvis Sverige . Marx menade att religion var folkets eget sätt att bedöva sin smärta och sitt lidande vilket kom av förtryck och våld. Lenin vände på Marx analys: Religion var opium för folket, som alltså gavs till folket. Vladimir…

image_pdfimage_print

Bli kreativ med texten och dela funderingar!

Rulla till toppen