Texter om hur samhällsomvandling smittar

Smitta är ett annat sätt att begripa samhällen och samhällsomvandling än tron att en regering eller ett väldigt system styr.

  • Texter om hur samhällsomvandling smittar

    Smitta är ett annat sätt att begripa samhällen och samhällsomvandling än tron att en regering eller ett väldigt system styr.

  • Martin Luther King – målet existerar i medlet

    Martin Luther King visar hur slutmålet redan existerar i medlet. Skapandet är inte skilt från målet. Handlingar förverkligar en vision, eller så kanske de misslyckas. ”For in the long run, we must see that the end represents the means in process and the ideal in the making. In other words, we cannot believe, or we…

  • Ickevåldsrevolution – Walter Benjamin

    Varje gång människor möts och samarbetar uppstår möjligheter att förverkliga revolution. Walter Benjamin skjuter inte revolutionerna på framtiden. Små grupper har möjlighet att genomföra revolution. Eller att avstå. Men en liten organisation är inte ensam i förverkligandet. Gruppen behöver samverka med dem som kämpar på andra sidan jordklotet och med dem som kämpade för länge…

  • Kejsardemokrati eller singulariteter – Deleuze

    Det finns en överdriven tro att samhällen fungerar genom styrning uppifrån, och att samhällsförändring sker om man lyckas påverka dom däruppe. Men fokus på påverkanspolitik blir slöseri med kraft och tid.  Här tar jag upp alternativa teorier som menar att samhällen och organisationer skapas och förändras genom interaktionen mellan självskapande singulariteter. Singularitet är något som…

  • Per Herngrens sakframställan vid plogbillsrättegång

    Ulla Røder och Per Herngren ställdes inför rätta i 1 april 2009 för att med hammare avrustat en radarkupol och delar av testanläggning på Saab Microwave i Mölndal. Att avrusta vapen med hammare kallas plogbillsaktion. Rättegången i Mölndals tingsrätt blev en dialog där åklagaren och plogbillsgruppen utbytte funderingar kring om det är en plikt eller…

  • Mikrorevolution utan makro – Deleuze & Tarde om revolution

    Artonhundratalssociologen Gabriel Tarde ger oss verktyg för att bryta med dichotomin mikrohandlingar och makrosystem. Och med dichotomin lokalt och globalt. Detta leder till att nationalstatliga revolutioner bör ses som undantagsfall. Det är inte på det nationalstatliga planet revolutioner vanligtvis sker. Jag använder en av de älsta globala revolutionerna – hälsningsceremonier – för att analysera hur…

  • Civil olydnad i deliberativ demokrati

    Deliberativ demokrati bygger demokrati med hjälp av minoriteter medan liberal demokrati bygger demokrati med hjälp av majoriteten (dominans). Deliberativ demokrati överväger en mångfald av argument genom att lyssna på minoriteters argument. Inget argument får tystas genom makt eller dominans. Deliberativ demokrati behöver därmed innehålla metoder som minoriteter kan använda för att stoppa majoriteten från att…

  • Ting och djur bygger också samhällen – Gabriel Tarde & politisk materialism

    Gabriel Tarde visar hur djur, växter och ting agerar socialt och politiskt. Och hur de faktiskt även bygger samhällen. Han visar också att samhällsförändring sker vertikalt genom smittor och imitationskedjor snarare än från åsikter och opinioner eller från regeringar och ledare. På artonhundratalet forskade Gabriel Tarde, en av sociologins klassiker, om hur saker, växter och…

  • Vad är motstånd?

    Ord & Bild nr 2014:1-2 publicerade i sitt temanummer om mode ett kapitel ur Otto von Busch och Per Herngrens bok Mode och motstånd (Korpen 2016, ny ebokutgåva 2021).  Otto: Då man inom modeindustrin tar sig an frågor såsom till exempel ekologisk hållbarhet brukar idéer om ett långsammare mode dyka upp, så kallat “slow fashion”.…

  • Laglig protest effektiv vaccin mot civil olydnad

    Tilltron till att ledare och regeringar styr det som händer och sker fungerar som ett effektivt vaccin mot att bli smittad av civil olydnad och befrielse. Tron på att det finns en regering däruppe som styr det mest som händer är en form av vidskepelse. Men det innebär inte att vidskepelsen är effektlös. Vår tids…

  • Makt flockar sig

    Makt skapar utrymme genom att flocka sig. Makt blir inte större. Makt blir fler. Flockar är relationer, något som sker mellan. Och relationer är aldrig solida. En flock av bufflar och hjortar kan dra till sig en flock med kohäger. Flockar ger gärna utrymme till varandra. På samma plats. Organisationer och maktpyramider föreställs istället fungera…

Bli kreativ med texten och dela funderingar!