Intränad oförmåga till etiskt och politiskt handlande

Utkast under arbete

Ensidigt fokus på att bli skicklig på sitt jobb producerar intränad oförmåga i demokratiskt, empatiskt och etiskt ingripande.

Rutiner och färdigheter är några av de effektivaste metoderna för att vi ska komma ihåg hur vi ska ordna oss efter ordningen. Maktordningar tränas in som förmåga. Disciplin och underordning sätter sig i reflexer och vanor. Samtidigt produceras intränad oförmåga1 till andra ordningar. Lönearbete och utbildning utvecklar en intränad oförmåga till jämlikhet och demokrati.

Forskaren Thorstein Veblen undersöker redan 1914 hur målinriktad specialisering skapar intränad oförmåga till etiskt handlande och politisk förändring. Intränad oförmåga är oförmåga att gripa in.

Genom att arbetslag tränas i oförmåga omgärdas ordningar med immunförsvar mot andra ordningar.

Oförmågan att gripa in tränas av föreningar och grupper så de inte ska bryta sin lydnad. Intränad oförmåga till det politiska blir samtidigt träning i att förhandla och vädja till styrande.

”As long as we believe that we deal with ends and means in the political realm, we shall not be able to prevent anybody’s using all means to pursue recognized ends.”2 Hannah Arendt betonar att det krävs förmåga att skydda det politiska mot det instrumentella, målinriktade handlandet.

Kampanjer och manifestationer ger träning i strategi och taktik, vilket samtidigt producerar intränad oförmåga till demokrati. Det politiska ersätts med att samla namn för namninsamlingar, deltagare för massaktioner, mediaspektakel för uppmärksamhet. Gemensamt byggande av det goda samhället ersätts med påverkanskampanjer.

Folkrörelser som fastnar i hierarkisk nationalism genererar på så sätt intränad oförmåga till demokrati. Deltagarna blir skickliga på att inte förverkliga en bättre värld. Istället blir de kanske duktiga på att plåstra om skadorna från ojämlikhet och nationalism.

Per Herngren

2024 11 27, version 0.1

Fotnot

1 Thorstein Veblen, The instinct of workmanship and the state of the industrial arts, NY: Macmillan, 1914; New edition: New York, N.Y.: B. W. Huebsch, July 1918.

2 Hannah Arendt, The human condition, Chicago: The University of Chicago Press, 2018 (original 1958), s 229.