Texter om Gilles Deleuze

Samhällsomvandling som skapande och utbrytande istället för protest och att vara emot

  • Mångfaldigande och singularitet – Deleuzes revolution

    Deleuzes begrepp mångfaldigande och singularitet gör det möjligt att förstå motstånd som direkt politisk förändring. De hjälper oss ur föreställningen att samhällsförändring går via centrala makthavare eller via en förändring av helheten. Multiplicitet är mångfaldigande. Det är både handlingens mångfaldiga och ett resultatet i sig själv: ett mångfaldigande. Multiplicitet blir då en annan världsbild än…


  • Aktualisera eller påverka – Deleuzes revolution

    Gilles Deleuze reflekterar över skillnaden mellan kamp i blivande jämfört med kamp som kräver och protesterar. Kamp i blivande gör sig själv till subjekt medan kravpolitik och protest ständigt måste tillsätta styrande. Blivande och aktualiserande är direkt skapande och byggande. I platå tio i A Thousand Plateaus visar Deleuze och Guattari att blivandet är ett…


  • Makt är mer resonans än centralstyrning – Deleuze

    Styrteknik eller reglerteknikInnehållStyrteknik eller reglerteknikMakt är sällan toppstyrningCentrala beslut utan pyramidCentrum är inte makt eller makthavareMakt som med- och motsvängningarSkillnad snarare än egenskaperReferensFotnoter Innan vi undersöker makt i samhällen låt oss först snegla lite på styrning av tekniska system. Styrteknik ses som en gren inom reglertekniken. Styrning behöver ofta inte ta hänsyn till egenskaper hos…


  • Makt är decentraliserad – Foucault & Deleuze

    Härskandet och regerandet sker inte däruppe i ett maktcentrum. Det är snarare medborgare som tar över regerandet. Vi blir makt med våra kroppar, organisationer och med vårt tänkande. I denna artikel tar jag upp likheter mellan Deleuzes filosofi kring makt och Foucaults governmentality. Makt kräver inget maktcentrum. Flertalet makttekniker bygger inte på centrum. Vi kan…


  • Härskare styr inte – Spinoza & Deleuze

    Spinoza hjälper oss att bryta med föreställningen om makt som styrning. Spinoza utgår från att samhället finns, att vi befinner oss i detta samhälle, att vi inte kan befinna oss utanför det och att samhället behöver ett härskarvälde (dominion). Spinoza har en container-bild av samhället, han ser det som en helhet vilken innehåller (contain) medborgare…


  • Mikrorevolution utan makro – Deleuze & Tarde om revolution

    Artonhundratalssociologen Gabriel Tarde ger oss verktyg för att bryta med dichotomin mikrohandlingar och makrosystem. Och med dichotomin lokalt och globalt. Detta leder till att nationalstatliga revolutioner bör ses som undantagsfall. Det är inte på det nationalstatliga planet revolutioner vanligtvis sker. Jag använder en av de älsta globala revolutionerna – hälsningsceremonier – för att analysera hur…


  • Komponera – ta sig ur fixering vid aktionen

    Motstånd är att komponera, att precis som musiker och konstnärer ta isär, flytta och sätta ihop. Civil olydnad är att skapa kompositioner. Olydnaden förvandlas till musik. Politik blir konst. Min bild av plogbillsaktioner och Hope & Resistance är att vi redan på slutet av åttitotalet blev bra på att organisera. Vi byggde upp en väl…


  • Deleuze, Nietzsche & postprotest

    Här är sju artiklar om Deleuzes och Nietzsches kritik mot det negativa. Samt om möjligheten till skapande motstånd. Motstånd som bygger. Sjunga, dansa och bejaka – IInnehållSjunga, dansa och bejaka – IProtest som livsförnekelse – IIAsketism och enkel livsstilProtest blir nihilism – IIIParanoid världsbild – IVRepetition och återanvändning – VÅteranvändning av motståndEn filosof lyder inte…


  • Passion – Deleuze

    Texter om ickevåld, konflikthantering, samhällsförändring, civil olydnad och plogbillsrörelsen


Bli kreativ med texten och dela funderingar!

Rulla till toppen