Texter om revolution

Revolution är att återvända till en annan ordning för att finslipa och träna, reformera och experimentera.

  • Texter om befrielse

    Befrielse är hantverk – öva, konstruera och finslipa

  • Protest parasiterar på maktordningen – Zizek

    Befrielse behöver, enligt Slavoj Žižek, skapa utrymme för revolution och förändring istället för att låsa in sig i negerandet av maktordningen. Att negera makt är att låsa in sig i maktens logik. Utrymmet för revolution begränsas. Revolution förstås här som att uppfinna och finslipa andra ordningar än odemokratiska och förtryckande ordningar. Protesten låser inte bara…

  • Ickevåldsrevolution – Walter Benjamin

    Varje gång människor möts och samarbetar uppstår möjligheter att förverkliga revolution. Walter Benjamin skjuter inte revolutionerna på framtiden. Små grupper har möjlighet att genomföra revolution. Eller att avstå. Men en liten organisation är inte ensam i förverkligandet. Gruppen behöver samverka med dem som kämpar på andra sidan jordklotet och med dem som kämpade för länge…

  • Revolutioner vägrar lyda – Foucault

    I en artikel Le Monde skriver Michel Foucault: ”The man in revolt is ultimately inexplicable. There must be an uprooting that interrupts the unfolding of history, and its long series of reasons why, for a man ’really’ to prefer the risk of death over the certainty of having to obey.” (1979) Revolutioner bryter med historiens…

  • Mångfaldigande och singularitet – Deleuzes revolution

    Deleuzes begrepp mångfaldigande och singularitet gör det möjligt att förstå motstånd som direkt politisk förändring. De hjälper oss ur föreställningen att samhällsförändring går via centrala makthavare eller via en förändring av helheten. Multiplicitet är mångfaldigande. Det är både handlingens mångfaldiga och ett resultatet i sig själv: ett mångfaldigande. Multiplicitet blir då en annan världsbild än…

  • Aktualisera eller påverka – Deleuzes revolution

    Gilles Deleuze reflekterar över skillnaden mellan kamp i blivande jämfört med kamp som kräver och protesterar. Kamp i blivande gör sig själv till subjekt medan kravpolitik och protest ständigt måste tillsätta styrande. Blivande och aktualiserande är direkt skapande och byggande. I platå tio i A Thousand Plateaus visar Deleuze och Guattari att blivandet är ett…

  • Mikrorevolution utan makro – Deleuze & Tarde om revolution

    Artonhundratalssociologen Gabriel Tarde ger oss verktyg för att bryta med dichotomin mikrohandlingar och makrosystem. Och med dichotomin lokalt och globalt. Detta leder till att nationalstatliga revolutioner bör ses som undantagsfall. Det är inte på det nationalstatliga planet revolutioner vanligtvis sker. Jag använder en av de älsta globala revolutionerna – hälsningsceremonier – för att analysera hur…

  • Kristendomen revolutionerar revolutionen – Zizek

    Kärleken till nästan bryter med den kosmiska ordningen av hämnd och bestraffning. Den kristne älskar sin fiende utan att försköna fiendens fiendeskap. För Zizek är detta vägen till en framgångsrik revolution som övervinner orättvisor och förtryck. Slavoj Zizek är filosof från Slovenien. Han utvecklar teorier om psykoanalys, revolution, marxism, ateism och kristen teologi. Det kristna…

  • Hacktivism och queer

    Otto: Det jag tänker kring hackare är just att de kartlägger system och ordningar, undersöker energier, gränssnitt och kontaktytor, sen bryter de in i dom och kopplar om, hittar de punkter där de kan göra en form av akupunktur, strategiska spänningspunkter där de kan trycka till så ny energi strömmar till och ordnar om i…

  • Träning i civil olydnad för socialister

    Beställ en kurs till er organisation eller gå en öppen kurs Kurserna vänder sig inte så mycket till medvetandet (idealism). Kunskap är sammanvävd med kroppen (Bourdieu, Harraway, Butler). Deltagarna övar reflexer och metoder för att skapa färdigheter. Dessa färdigheter är sammanvävda med kroppens symbolspråk kring makt och härskartekniker eller motstånd och befrielse. Man tränar sig…

  • Ickevåld – åsiktsproduktion eller revolution

    Nedan är inledningen till reflektionskväll onsdag 19 januari 2000. Underlättare: Per Herngren. Tid: kl 19:00-21:00. Plats: Fikonträdet, Hammarkullen. Form: Vi startade samtalet med denna inledning, sedan gick vi en reflektions-runda och sist fri diskussion. Producera åsikter eller förändring Erbjuder plogbillsrörelsen åsikter eller ett annorlunda mönster? Plogbillsrörelsen i Sverige erbjuder speciella samtalstekniker och udda aktionsformer. I…

  • Fröken Frimans revolutionsmetod

    Ikväll såg jag alla tre avsnitten av Fröken Frimans krig. Det är en spelad kortserie (säsong 1) om det historiska kvinnokooperativet Svenska Hem som startade 1905 trots våld från unga män och bojkott från kapitalistiska Stockholms Specerihandlareförening. Och trots dåligt stöd från det manligt dominerade Konsument Förbundet (Konsum). 1905 hade kvinnor inte rösträtt, juridiskt var…

  • Exemplets makt – direkta aktioner skapar symbolik

    Här analyserar jag med hjälp av symbolteori hur politiska aktioner som direkt förverkligar lösningar får symbolisk kraft. Symboliken gör att aktionen överskrider sig själv. Symboliken skapar sig ett liv bortom den lokala politiska kontexten. Symbolteori visar på möjligheter som överskrider problemen med att sprida och dela information. Symbolisk är något i sig och samtidigt överskrider…

  • Civil olydnad är kamp mot lydnad

    ”Under en regering som med orätt fängslar någon, är den rätta platsen för en rättskaffens person likaledes fängelset.”[6] Henry David Thoreau, 1849 På söndagen anländer gruppen till bevakningsplatsen. De initierade kontakterna hade med ”bestämdhet” sagt att tåget skulle gå förbi Kristinehamn på måndag: – Ja, det skulle väl kunna bli tisdag. Men det blir på…

Bli kreativ med texten och dela funderingar!

Rulla till toppen